JANGAN BERLARI KALAU KAKI KIAN RAPUH , BIAR TEGAR TERUS BERTATIH AGAR IMPIAN BISA KAU SENTUH . AKU SENYUM KERNA KAU SENYUM PADAKU , JANGAN BERHENTI BERIKAN SENYUMAN ITU . AKU BERDIRI KERNA KAGUM KEBERANIANMU , JANGAN REBAH KERNA AKU PINJAM SEMANGATMU .

Wednesday, December 26, 2012

my Dream, insyaAllah in the future

Assalammualaikum


be with ‘you’ my future husband..saya mahu jadi isteri yang solehah..jadikan dia yang paling bahagia di dunia nie..take care of ‘you’…insyAllah , together ..dunia akhirat…amin ..:)


hidup berkeluarga yang sempurna..insyAllah…future child..complete our life…:-)

mohon bercuti

DENGAN SEPANTAS KILAT...AKU CUBA UPDATE JUGA ENTRI HARI INI UNTUK BUAT PENGUMUMAN !!
Alahaiii malasnye nak update blog nih..nak-nak pulak time-time nak cuti ni kan..so nak gak cuti dari menaip. bleh?? ^_^

tapi apakan daya..terpaksa jugak menaip untuk menyampai mesej penting kepada rakan-rakan nunnn di luar sana..kut-kut laa ada yang tertunggu-tunggu..ada keeee??

start esok pagi selama seminggu aku akan bercuti..maka BLOG ini akan menyepi buat seketika…

SEKIAN TERIMA KASIH

CEMBURU @ JEALOUSY


"JEALOUSY is When You Count Someone Else's Blessings Instead Of Your Own"


"Cemburu , apabila selalu melihat kelebihan orang lain tanpa
memikirkan kelebihan yang ada pada diri sendiri "

SIAPA ADA PENYAKIT INI?
KADANG KALA SAYA ADA JUGA TERKENA PENYAKIT NI.
TAPI SELALU CAKAP PADA DIRI SENDIRI, SETIAP ORANG PASTI ADA REZEKI MASING-MASING.
YANG PASTI KITA PERLU SENTIASA BERSYUKUR DENGAN APA YANG ADA PADA DIRI SENDIRI.
TANPA SEDAR ADA ORANG LAIN CEMBURUKAN KITA. HEEEE....

..WASSALAM..

Monday, December 24, 2012

Akhir Tahun Mesti Ada Stocktake


Assalammualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh…


Penatnya hujung-hujung tahun nie..Biasalah ada pengiraan stock (stocktake)..Saya telah ditugaskan untuk memastikan sistem “counting” didalam proses pengiraan stock…Penat tak payah cakapla..sampai dah expert dalam bab counting meng"counting" nie…

Hari Jumaat,Isnin – counter & checker
Rabu – Auditor from external

P/S : aku dah penat-penat nie, tapi ada je yang buat panas..dah baca blog aku diam-diam lah..tak payah nak bagitau semua orang la..huh…sibuk naa…

this is ilmu for our live...terima kasih ustaz

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh....
Sekarang jam menghampiri pukul 12:00 tengah hari bersamaan hari Isnin.
Semoga hari ini akan menjadi lebih baik dari semalam..Aminnnn....
Dikesempatan waktu yang masih Allah berikan ,saya nak coretkan sedikit kata-kata yang telah saya ambil dari seorang penulis buku/pengacara yang saya cukup kagumi...siapa lagi kalau bukan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

"...Terimalah ketidaksempurnaan pasangan kita sebagai satu 'kesempurnaan' dalam berumahtangga. Kekurangan, kelemahan dan kesalahan sesungguhnya membuka peluang untuk redha, sabar dan memaafkan. Si dia adalah 'alat' Allah untuk mendidik kita!..." ~Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

p/s : hebatnya kata-kata ustaz nii..betul, pasangan kita mendidik kita supaya menjadi orang sabar.Dengan perbezaan kita saling melengkapi pasangan suami isteri..

Friday, December 21, 2012

untuk dia


sumber : FB

Memang begini ...

Salam semua...

Hidup memang macam ni ke? sometime pelik bile orang yang berada di level atas sentiasa dapat peluang untuk naik lagi ke atas. Sedangkan orang yang berada di level bawah, susah untuk dapat peluang untuk naik ke atas. Sungguh tidak adil kan.

Tapi percaya dengan satu benda, walau di mane kite berada, walau ditahap mane pun kite percayalah dengan rezeki ALLAH.


"Rezeki.. ada di mana-mana, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal."

Thursday, December 20, 2012

belajar sesuatu..

kerana aku disapa ujian,aku belajar mengenal kehidupan.bahawasanya hidup bukan sekadar berteman suka dan gembira.tetapi di corak hampa dan air mata.maka,aku mengenal erti sabar dan belajar tersenyum walaupun perit terus menagih rasa hiba.

ketika kehendakku tak bisa digenggam.aku belajar menjadi insan matang.mensyukuri segala yang ditakdirkan.bukan merungut mencipta sesalan.kerna ku tahu semuanya tidak semudah semua yang dibayangku.dunia hanya persinggahan yang sering menagih pengorbanan.

kusedari aku bukanlah sempurna.aku belajar menjadi diriku apa adanya.tidak ku cemburu menatap kelebihannya dia.kerna ku yakini bahawa Allah itu menjadikan kita tidak sama.dan sememangnya kita memiliki kekurangan dan kelebihan yang tidak sama.

kegagalan semalam telah menghancurkan impian.namun kerna kegagalan itulah aku mengikat satu impian.bahawa tidak semua yang kita kehendakkan,akan berjaya digenggam tangan.kegagalan itulah yang menjadi guru pengajaran.

menyedarkan aku walaupun kita merancang,jangan pernah lupa bahawa Allah jua merancang.Dan jangan pernah lupa bahawa perancangan Allah sememangnya jauh lebih hebat dan punya hikmah di sebalik setiap kejadian.

kegagalan,kesedihan,kesakitan yang melanda sememangnya menebuk lubang yang amat dalam di hatiku.namun kerna semua itu aku belajar sesuatu.bahawa setiap yang datang akan berlalu.tak selamanya kita di atas.dan tak selamanya juga kita di bawah.tiada apa yang kekal di dunia ini cuma Allah yang satu.lalu ku isikan pecahan pecahan yang telah terjadi di hatiku.dengan cintaNya dia yang telah mengukuhkan kembali hatiku yang telah layu..


DUNIA TELAH MENGAJARKAN AKU MEMILIH UNTUK SENTIASA
BERASA KECEWA DAN TERLUKA,NAMUN HANYA DENGAN
MENGINGATI ALLAH SAHAJALAH AKU KEMBALI MENYEDARI
DAN REDHA.BAHAWA SEGALANYA ADALAH KETENTUANNYA
DAN AKHIRNYA AKAN BELAJAR DARI SEGENAP PERISTIWA.

terima kasih ya Allah.......:")

Typical : Jaga Tepi Kain orang?

Jaga tepi kain orang ni banyak kategori tau.

Senario 1 ,

Hari Si A dapat gaji, Then dia berangan nak tukar handphone baru. Smart phone mungkin. Teringin lah jugak dia nak merasa ber bbm ke , whatsapp ke, instagram bagai. So, berkobar kobar lah dia tukar hp. Dia guna duit gaji titik peluh dia lah. Tak pun dia mintak sponsor lah bapak dia ke,bf die ke tunang dia ke, laki dia ke. or what so ever lah.

Tapi ada si polan cakap cakap belakang " eh, Si A ni tukar hp baru, lepas tu tak de duit lah. Pakai je la hp lama. Ada hati nak tukar yang baru." Nampak tak kepochi kita terserlah kat situ? Istilah kedengkian lagi tepat untuk si polan ni.

Prinsip hidup aku .Lantak lah orang sekeliling aku tu nak tukar kereta baru ker, rumah baru ker, hp baru ker beli baju baru ker, beli handbag baru ker. As long as dia tak susah kan aku. Simple. Buat apa semak kan kepala pikir , eh dia ni shopping bagai nak gila, lepas tu tak de duit lah. Heyyyyy. Tak cukup masa aku nak tolong pikir pasal kewangan orang lain.

Senario 2,

Si A ni suka beli handbag. Maybe handbag yang dia beli tu handbag mahal ler sikit, bonia, coach ,carlo rino,Luis Vuiton ke hape. Persoalan nya sekarang. "Kenapa perlu timbul, eh dia ni, beli handbag mahal mahal, Kalau aku memang tak beli lah, baik aku beli handbag murah murah je. Tak membazir. " . Itu pendapat kau.

Wahai si polan., Setiap orang ada personal taste. Sesetengah orang, lagi prefer barang murah, tak kan beli branded punya barang. As for me, aku tak kisah je, aku rasa aku ada duit, aku beli yang mahal, rasa tak de duit, aku diam. Tak perlu nak persoal kenapa orang tu suka beli barang branded or not. . Dia berhak nak buat hape pun dengan duit dia.

Aku bagi dua contoh yang selalu jadi kat sekeliling aku lahhh. Pikir kan dan renung kan.

P/S : tu aku lom pukul canang lagi handbag hantaran aku jenama ape??uhuhu.rasa nak cakap kat si polan tu " ko aderr??.hehehe..saje suke-suke..:)

Wednesday, December 19, 2012

SAYA PERCAYA PADA TAKDIR DAN JODOH !


"You love me for who I am
Like the stars hold the moon..
Right there where they belong
And I know I'm not alone"


"Jangan sesekali takut apabila sudah berkahwin rezeki akan berkurangan..
Kerana rezeki selepas kahwin lebih berkat dan di redhai ALLAH..
'sesungguhnya, kita akan korbankan apa yang kita ada demi mendapat jauh lebih baik daripada apa yang kita pernah ada"


-saya percaya takdir dan jodoh-
Jika saya berfikirkan hal dunia..
yes ! saya sangat tak puas dan tak pernah puas utk medapatkan apa-apa di dunia ini ...
akan tetapi, bila saya tenung dan renung di sudut akhirat,
saya sememangnya patut berkahwin..
Allah lebih mengetahui keputusan saya ini..


-KITA TAK AKAN PERNAH PUAS DENGAN APA YANG KITA ADA..
SAMPAI KE TUA.. PERCAYALAH !


p/s: Kita dah biasa dengar orang duk sembang pasal takdir dan hukum karma serta jodoh dalam life ni. Tapi kita selalu sangat berserah 100% dekat statement "takdir dan jodoh tu tentuan Tuhan" semata-mata. Kita jugak terlupa quote dari Rasulullah S.A.W. yang pernah berbunyi "man jadda wajada" yang maksud dia "siapa yang berusaha, dia berjaya..

Alhamdulillah, syukur saya menjadi seorang wanita

6 Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai Rahim


1.) Dia bekerja dengan Allah.....jadi 'kilang'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah
anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggapmati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan
dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA.......

Tuesday, December 18, 2012

Bengang Kawan Bangang

OK.Tajuk karangan saya;
BENGANG KAWAN BANGANG (kasarnya bahasa aku).

Korang pernah tak bengang...bila;
Ada seorang mamat. Dah kahwin.
Baru tak barulah.. Bini dia baru gak bersalin.
Baru tak barulah...lepas-lepas pantang gitu.
Selalu je merungut tak cukup duit, nak beli pampers anak..beli susu..baju anak.
Bini kerja jugak..goverment pulak tu..
Kadang-kadang bila cerita gitu...kawan-kawan kesian. Kekadang dia merengek nak pinjam duit..bayarnya kadang cepat kadang kena ingatkan baru nak bayar.pastu bila time nak bayar bleh elak-elak plak..
Takpe..atas nama ikhlas..kawan-kawan..kesian kat anak dia..kita tolong.

TAPI..
Tak pandai jaga hati kawan.
Kadang-kadang bila sama-sama dok berbual..boleh perli-perli kawan-kawan yang bujang-bujang ni..senanglah hidup...bujang.. Takde tanggungan..boleh gi jalan-jalan..beli gadget..

Lepas tu kan...
Duk asyik je feeling-feeling urban sangat..
Kat Facebook..Twitter..
Hari-hari nak post gambar gi makan tempat best-best..Jauh-jauh...Lunch kat situ..dinner kat sini...Jalan-jalan bawa anak bini holiday serata. Post gambar kereta modified sana sini. Nak sparepart ORIGINAL sahaja. Browse page nak yang branded..pastu LIKE juta-juta kali kasi share dgn kawan-kawan..Nak beli stroller anak pun siap buat poll untak kawan-kawan minta like yang mana best dan mostly yang mahal gila..RM 1k above. Yang murah cepat patah katanya..Hello...ko nak beli stroller tu nak angkut gajah ke??

KAWAN yg menolong ni melopong (dari penceritaan mamat yang menolong nie pulak hah..)
Dari ikhlas terus rasa hampas dan bodoh. Nak tolong dia...kita sanggup tahan lapar..kadang-kadang ikat perut makan maggi..shoping sekali sekala tu pun kat pasar malam ke..gi keja naik motor je.Kita beli barang dapur pun ngam-ngam sebulan.Nak shopping baju elok sikit pun tunggu bonus atau gaji+OT (nasib ko lah bang oii)..aku hanya mampu meminjamkan telinga untuk mendengar jer..

KORANG RASA CAMNER?
AKU LANGSUNG TAK CEMBURU.
MAAF KALAU SIAPA-SIAPA YANG MAMPU BELI KE MAMPU ADA SEMUA TU..AKU TAK KISAH.. TAPI KALAU MACAM YANG INI?

Haaa...jawab..jawab..
Sekian..terima kaseh..

Monday, December 17, 2012

BAKAL IMAM KU

Salam semua...

Masa terasa cepat berlalu...lagi lebih kurang 2 bulan sahaja...

Persiapan?

Persiapan untuk sebelah perempuan banyak yang sudah lakukan....sebelah lelaki?mungkin dah mungkin belum..
Apabila hari semakin dekat makin dekat...perasaan bercampur baur...macam-macam..boleh ke saya menjadi isteri yang solehah untuk dirinya? boleh ke saya menjadi isteri seperti yang dia ingin kan...

yang menjadi saya kuat...saya selalu fikir tak semua manusia sempurna...semoga si dia dapat menerima kekurangan yang ada dalam diri saya...

Saya pun nak dia jadi seperti yang saya inginkan...

1.Solat tak tinggal...dapat membimbing saya menuju kebahagian di dunia dan akhirat...

2.Kehidupan yang lebih mengamalkan agama...solat berjemaah...makan berjemaah...ada tazkirah ..

3.Menolong saya menguruskan rumah tangga..sama-sama...sama-sama menjaga anak...kadang-kadang tolong saya masak...

4.Setia dengan saya..dan tiada dua melainkan familynya..

5.Memberi nafkah zahir dan batin...

6.Mengingatkan saya ketika saya terlupa dan tergelincir daripada menurut perintah agama...

7.Romantik dan memberi kejutan kepada saya..


yang paling saya inginkan saya inginkan ialah Agama....

Friday, December 14, 2012

surat akuan bujang

Hi all readers..

Today i want to share about this..SURAT AKUAN BUJANG..Kebiasaannye bakal pengantin (lelaki & perempuan) diminta menyediakan surat pengesahan majikan, yang membuktikan mereka berstatus bujang. Tapi tak semua negeri macam tu.Ada negeri yang tak memerlukan surat akuan nie if pengantinnya perempuan..Contoh terdekat ialah selangor.. So bertuah la anda-anda yang dok selangor ni yer..Juz pengantin lelaki jer yang kena buat surat nie..

Ok la, takmoh cakap banyak..Disebabkan aku bukan la perempuan selangor, so kena la wat surat nie..Kat bawah ni contoh surat akuan bujang yang aku baru jer amik dari HR tadi



13 Disember 2012
Jabatan Agama Islam Negeri Melaka
Melaka.

(U.p : Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk)

Tuan / Puan,

PER: SURAT AKUAN BUJANG

Adalah dimaklumkan bahawa NURBAYAH BINTI AMIRRUDDIN, No Pekerja ****** (No K/P : ******-**-****) telah bekerja di syarikat kami bermula __ __ ____ sebagai __________ __________ di Jabatan ______ dan mengikut maklumat kami beliau adalah masih belum berkahwin.


Sekian, terima kasih


Yang benar,

……………..
Eksekutif Kanan
Jabatan Sumber Manusia



Hmm..simple je benda nie sebenarnya erk? yang cam kelakar, ayat MASIH BELUM BERKAHWIN tu..Laen macam jer..heheh

*make sure you alls pastikan surat nie menggunakan letter head, okey..So that,dapat la buktikan kesahihan akuan ni datangnya daripada jabatan kite tu..

Sekian sahaja for today..Insyaallah segala proses berkaitan wedding nie akan aku share kat sini..
Daa...

Selama seminggu nie, mata aku pada skrin computer tapi fikiran asyik memikirkan hal kahwin selain dari legal documents..Phewww finally, dah dapat surat akuan bujang.. huhuhuhu..tak sabar nak sign..Ok, sangat gatal, saya tahu. Titik.

Thursday, December 13, 2012

: -) Baik-Baik Sayang

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

from wali band

boring kat lab sebab this week busy dengan visitor from German . Engineer aku cuti.. Sunyi sepi je lab. Suka bekerja dalam keadaan tenang , tapi tak suka bekerja dalam keadaan sunyi. Aku buka playlist lagu-lagu kat handphone dan play . Banyak lagu lama-lama , aku jarang download lagu baru masuk handphone . Tapi bila dengar-dengar lagu ni , terus sejuk hati aku .. memang lagu favourite ju gak ni .. pada aku lagu ni macam pesanan seorang suami untuk isteri tercinta nya .. sweet sangat kan .. pandai suami dia pujuk isteri .. suami yang melayan isterinya dengan lemah lembut dan penuh dengan kasih sayang adalah suami yang baik , sweet dan sangat romantik .. ♥ ♥ ♥

Gentleman ♥

Mana satu gentleman??
InsyaAllah Anda bijak memilih jika anda FAHAM Islam.


p/s: Bakal suamiku ..Terima Kasih..awak dah tunjukkan ke ‘gentleman’ you tuu… … aumm aumm ♥

Wednesday, December 12, 2012

LOVE QUOTE FOR TODAY


"He is the only man I have ever loved, he is all I ever wanted, he loves me too, I know. If Im happy, its him. If Im worried, its him. He is responsible for all the moods i find myself in..I love him so dearly & always will."

Sedikit tapi berterusan


Salam tengahari..
2013 semakin menghampiri...
Hari tu sempat la tengok Tanyalah Ustaz
Hari tu punya topik: Wanita Dominan..
haaa orang perempuan kene dengar... haha
sebenarnya nak share ape ustaz tu ajar...
okey kawan-kawan...
surah Al-Insyirah - surah ni memang banyak fadhilatnya... bagus diamalkan agar urusan dipermudahkan.
tips yang sempat dengar la (maklumla, berkejaran bersiap nak pi keje aritu..huhu

ayat yang ke-4,
1) untuk wanita bergelar isteri... baca 3 kali then tiup kat tapak tangan sapu ke muka dan kepala sampai tengkuk (if i'm not mistaken) - agar disayangi dan disenangi suami

2) anak dara yg belum bertemu jodoh baca 7 kali then wat benda yang sama....

3) pekerja @ kalau nak orang senang dengan kita - baca 21 kali..then sama jugak...

maksud ayat:
"Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? "

ada lagi... tapi tu je yg aku ingat... haha opsss...by the way, sebaik-baik penawar adalah ayat al-Quran... dan kita MESTI YAKINNNN....
alhamdulillah, bersyukur dilahirkan sebagai perempuan
[Keistimewaan Wanita Menurut Islam]


AL-INSYIRAH - terjemahan
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?
(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Kelebihan Surah Al-Insyirah.
• Nabi Muhammad S.A.W bersabda : "Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku".
• Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.
• Sesiapa yang membacanya nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.
• Barangsiapa membaca Alam Nasyrah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan- (Sumber)
# Sedikit tapi biarlah berterusan
- Ya Allah, kurniakan kami kekuatan untuk mengamalkan setiap kebaikan yang diketahui

Tuesday, December 11, 2012

tepuk dada tanya iman...jom ;)


Minta Maaf


Minta maaf andai kata ada kata-kataku menyakiti hati yang mendengar . Minta Maaf banyak-banyak . Aku bukan marah , tapi aku sedar aku agak beremosi bila aku dalam keadaan yang sedih . Begitu lah kita , kalau kita meluahkan rasa dan perasaan pada manusia yang lain bimbang kata-kata kita menyakiti hati mereka yang lain . Walhal sedikit pun kita tak berniat nak menyakiti hati mereka . Luahkan pada Allah , dalam doa-doa yang takkan pernah kenal erti lelah . Allah lebih memahami . Allah lebih mengetahui hatiku . Ya Allah , aku sedar siapa aku .. aku mungkin tak layak untuk merasa erti bahagia .. tapi aku cuma minta sedikit KETENANGAN yang cukuplah hanya mendamaikan hati ku .. Ya Allah , beri aku kekuatan dan ketabahan yang tinggi untuk hadapi semua ini . Ampuni segala dosa-dosaku , ampuni segala dosa kedua ibu bapaku , ampuni dosa-dosa sahabatku dan ampunilah dosa-dosa kami seluruh hambaMu .. Engkau Maha Mengetahui segala yang terbaik buat kami . Beri kami petunjuk dan beri kami pertolongan dalam menghadapi segalanya . Amin .


Dada berombak,sendu berlagu..betabahlah wahai hati


untuk kesekian kalinya hati saya tersentuh..memang saya akui hati saya menangis , even sedar tak sedar..kadang saya rasa tak kuat nak lalui hidup ini..tapi..saya kena jugak tak gitu?bila saya nangis saya ingat air mata saya boleh rawat jiwa saya yang terseksa tapi sebenarnya tak..bila airmata dah kering hati pula yang akan menangis..sebenarnya motif kat sini dapat memberi ketenangan hati dan keinsafan pada diri yang lemah ini..

wanita terlalu lembut..zahirnya wanita nampak berbeza tapi batinnya sama iaitu kuat & tabah..

p/s: someone pernah cakap pada saya..kalau kita redha kita takkan menangis....kalau kita menangis, maknanya hati kita masih lagi tak redha.....tapi aku menangis sebab sedih ngan perbuatan manusia, perubahan manusia...semoga Allah beri ketenangan pada aku..

Monday, December 10, 2012

POSITIF !

yer..think from the positive side...
always remind my self about that
but sometime... hati tak dapat dikawal akibat keadaan sekeliling
sebab tu kita disarankan mengawal rasa marah
bila marah macam-macam keluar tanpa kita kawal
betul tak ? hurmmm

lagi satu, kita akan rasa satu aura yang sangat best bila berada dengan orang yang positif...
thats why aku admire dengan Prof.Dr Muhaya...she is very positif person.
Lagi satu, aku berpeluang bertemu dengan somebody,
yang pada mata aku dia low profile orangnya
but aku admire sangat cara dia cakap...
time rasa down dia bagi semangat...and enntah la...aku suke sangst cara dia...
hehehe....harap dapat berjumpe dengan beliau lagi.

yer, aku tau...sepanjang aku bernafas ni, banyak pengorbanan untuk aku terutamanya my beloved family la kan...huhu tak lupe juga kawan, teman, sahabat dan cinta hatiku..

"Don't compare your life with other because you never know what their journey is all about..."

yup..kite tak boleh nak bandingkan kehidupan orang lain dengan kehidupan kita
kadang-kadang personaliti kita turut dipengaruhi oleh kisah lampau...
soooo.....please respect people...
sometime, kite nampak pencuri tu jahat,
but maybe, dia orang yang sangat baik pada keluarganya...atau mungkin dia mencuri untuk keperluan keluarganya cumanya caranya yang salah....ade orang jugak kite nampak macam baik habis la... kejap lagi, macam hape je layanan pada family dia...haaa camtu la...tapi...zaman semuanya canggih belaka ni...sangat sukar nak percaya kat orang kan..huhuhu nasib la...so, berhati-hati....do not trust people 100 % but must trust more to yourself...!!... hehehe

Friday, December 7, 2012

Nota Cinta Buat Bakal Suamiku


Apa yang aku ambil dan aku kongsikan adalah antara koleksi bacaan yang aku suka .. mata mengintai-intai ke blog-blog dan singgah la ke "iluvislam" .. aku tertarik sangat dengan post dalam tu .. tapi aku nak share ayat yang disampaikan buat bakal suami nya sahaja .. aku suka sangat ayat tu .. penuh dengan rasa rendah diri .. aku suka .. (^_^)


Buat saudara yang ku kenali, sesungguhnya pertemuan dan perpisahan adalah milik Allah, Dialah yang berhak mengaturkan segalanya. Sudi-sudikanlah menghayati nota-nota yang ku tulis buatmu...

Wahai saudaraku...Cinta pertama mengukir peristiwa, menguggat pelbagai perkara. Ketahuilah saudara, jangan mempercayai pada pandangan mata, ia hanya pandangan syaitan durjana. Usah memujiku lebih darinya, kiranya diri ini masih kurang seadanya, idea hanyalah pandangan manusia, belum tentu betul pada pandangan yang Esa. Sempurnaku tak sempurna Nabiku, kerana aku hanya manusia biasa, dan ketahuilah sahabat, manusia tidak akan pernah sempurna.

Wahai saudaraku...janganlah kau membanding-bandingkan diriku dengan insan lain, sesungguhnya Allah tidak menyukai hambaNya mempersoal mengenai keburukan mereka. Kiranya engkau membenci kemaksiatan, tugasmu adalah membawa mereka berhijrah dan tidak sesekali berhujah untuk menyemarakkan lagi hati mereka.

Kirannya aku jatuh cinta padamu, itu kerana aku jatuh cinta pada kesederhanaanmu, dan kiranya aku membenci dirimu, tidak bermakna aku membenci dirimu, tetapi aku membenci egomu. ingatlah wahai Adam, manusia adalah sama, hiris tangan, pastinya darah yang mengalir adalah merah. Hanya Allah yang dapat membezakan hambanya, dan kita sebagai hamba tidak layak untuk membuat penilaian.

Andainya kamu mencintaiku kerana Allah yang maha Pencipta..Sesungguhnya aku belum berpunya, diriku hanyalah untuk Dia. Aku menerima lamaranmu dengan hati yang terbuka, Kiranya ini menambahkan ketaqwaanku padaNya. Inilah nota-nota cintaku buatmu lelaki yang akan bergelar suami..




Dariku : " Allah .. Engkau lebih mengetahui .. aku redha dengan qada & qadar mu .. sesungguhnya aku takkan kan pernah menolak setiap apa yang Engkau beri pada ku .. kerana aku tahu setiap pemberia Mu adalah nikmat dan rahmat buat ku .. ketentuan Mu adalah yang terbaik buat ku .. semoga segalanya dipermudahkan dan diberkati .. sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang terbaik buat ku .. Enkau maha mendengar setiap doa-doaku .. Engkau maha pengasih lagi maha penyayang .. ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM .. amin ..

Countdown ~

Tak sampai 100 hari lagi?? Saya bakal menjadi 'Puan', bakal menjadi isteri kepada Encik Azman bin Shahruddin, bakal menjadi menantu dalam keluarga mertua,bakal membawa balik menantu sulong dalam keluarga saya. tanggungjawab ayah emak menjaga dan mendidik saya sebagai anak sulong bakal bertukar kepada suami pulak. lepas ni dah tak boleh nak manja-manja dengan mak lagi, tak boleh mintak mak suapkan makan lagi ;) Mampukan saya menahan airmata saat akad nikah nanti ?? Erm...saya pun tak pasti. Dan jugak lepas ni saya bakal menggalas tugas sebagai seorang isteri yang berkerjaya, cabaran tu ;)

p/s: doakan saya dipermudahkanNya ye.Amin.. ;-)

Thursday, December 6, 2012

kipas susah mau mati


Assalamualaikum wbt...

memula aku nak taip tajuk tu, jadi "lipas", bukan "kipas".. hmmm... kipas susah mati ni aku lebih sinonimkan dengan pembodek.. pedulik apa aku..

yela, pembodek kan kuat kipas orang yang dibodek, kekadang pakai air-cond lagi..terbaek.. ganas.. yerkkk cooling king!! hahaha..

kat office adalah pembodek bos..bos cakap apa, tunduk je.. lepas tu tak lupa dengan segala pemberian diberi.. kalau niat ikhlas tu bagusla, kalau niat nakkan sesuatu dari orang atasan, maaf la ye, anda telah dikategorikan sebagai pembodek of the year!!! *sila ambil anugerah anda di kaunter berdekatan*

kalau kawan..hah, ni aku menyampah tahap dewa 19 ni.. kawan yang suka berpaling tadah dan suka dekat-dekat bergesel dengan kawan lain sebab ada niat tersembunyi.. kau faham tak dengan kawan yang mudah berpaling tadah ni??.. memula kawan dengan Jenab sebab Jenab ada kelebihan, lepas tu datang Senah dengan kelebihan lain yang Jenab tak ada, maka berbaik la pulak dengan Senah.. kemain la bodek Senah.. seriusly aku tak suka kawan macam ni!! kuat bodek ....

kalau masa belajar lak, aku suke bodek lecturer sebab aku selalu dapat nota free, tak payah sibuk nak salin.. kenapa nota free?? sebab aku salin nota tu kat white board or ape-apelah , kawan lain tulis kat buku nota, so nota lecturer aku yang dapat.. keji tak perangai?? tapi dah masuk kerja, serious aku dah hilangkan perangai membodek tu..

tapi bila dah keje ni, aku paling nampak tujuan kipas susah mati bos ni sebab untuk kepentingan diri sendiri.. nak naik pangkat, nak naik gaji banyak, nak bonus banyak.. suka hati la..

dah hilang idea aku ni bila bos aku asyik ke tempat aku.. mintak selotep la, pinjam gunting la,ruller la.aissh takkan tak mampu nak beli kot...

Wednesday, December 5, 2012

Satu hari special : Hari poligami .


Hehehe terdengar slot ulangan tu..dan kerana itulah telah membuatkan aku flashback balik , hmm..suatu pagi tu dalam perjalanan ke tempat kerja..siapa yang dengar “ HOT.FM” sure akan geram sangat. Expecially girls. and woman. Baik seorang wife, seorang girlfriend, tunang orang , apetah lagi ex wife orang. Baik sudah berpunya mahupun tidak berpunya. Yang tak berangin mungkin jenis spesis perampas macam gitu. Senang cerita, selagi kau perempuan kau akan meluat~

Tapi ada jugak lelaki yang hangin dengan caller tu kan? Ish, memalukan lah awak ni. Laki orang pun kau nak kacau. Yang bestnya, siap DJ cakap lebih kurang gini "Dahlah nak ambil laki orang, tapi dok mengata si isteri. Patut lah tak dapat sign"

Memalukan.

Yerr, pasal topik HOT yang memang HOT bila ade a girl ni called and asked for "Hari poligami". Aku terfikir, punya banyak hari yang boleh diutarakan, why poligami ? Yes, true poligami bukannya haram. Tapi if yang meminta itu LELAKI, maybe orang akan tak berapa nak ambil pusing. BUT bila a girl minta this day to "diwujudkan", i think dia dah hilang akal ! Maybe sebab dia so deadly desperate to "ambil" suami orang~ Ooh, maybe dia tak terfikir apakah perasaan dia bila lakinya pula diambil .

Masa memula aku dengar,aku dah agak sure this girl second wife..Tapi Rupa rupanya tak.
Minah tu adalah wanita yang menunggu isteri pertama sign borang, so dia dapat kahwin dengan laki orang tu.Dah dua tahun dia menunggu tu yang dia macam bengang.So dia nak wujudkan hari poligami.Agenda pada hari poligami tu adalah, lelaki dibenarkan berkahwin tanpa sign dari isteri pertama.

Satu, tergelak aku bila dengar.
Dua, agak ada perasaan amarah disitu.


Kenapa nak tergelak?
Sebabnya, perempuan ni adalah orang yang tak pakai fikiran yang waras.Agaknya dah asyik masuk sangat kan.Bukan apa, harini ko suka la sebab ko nak hamek laki orang.Esok kalau ada perempuan lain amik laki ko jangan ko gelabah lak.
(Cth terdekat artis dah ada.Masa dok rampas laki orang bukan main lagi miang, tapi bila tetiba ex laki dia dah baik-baik dengan laki dia, dan orang suggest ex tu kahwin ngan laki dia.Dia boleh kata, saya tidak mahu bermadu..tau pulak taknak!)

kenape nak marah?
Ni memang menimbulkan kemarahan aku.Kepada wanita-wanita yang ada hati nak berkahwin dengan laki orang, janganlah yer anda berlagak sangat macam dunia ni ko punya. Satunya dah la ko nak kongsi hak orang, kau tak tahu selama ni orang tu tanggung susah sama ngan laki dia, tetiba bila laki dia senang sikit kot nak kongsi.Pleasela..

Memalukan, memualkan dan menjelikkan serta menjengkelkan.

Lagi rasa nak cili-cilikan mulut dia bila dia mengatakan "kalau laki dah ade perempaun lain, better minta cerai.Nampak sangat tak reti jaga suami sendiri." Tapi pandai pulak kau tak jawab soklan "If tahun depan pada hari poligami, suami kamu minta kahwin lain pulak, macam mana?"..Nape ko diam ? pompuan ni macam tak de jantan lain ko nak. Kenape laki orang jugak ko nak? Pastu sesedap mulut dia cakap kalau suami cari pompuan lain maksudnye isteri pertama tu dah tak bagus. Eehh HELLO >>> Ko yang bodoh tunggu sampai 2 tahun. kalo laki orang tu taknak kat isteri pertama dia lagi, 2 tahun lepas da laki tu mintak cerai. smpai skarang laki dia tak mintak cerai. so means what? ko la bodoh! tunggu smpai 2 tahun tapi tak dapat ape. bodoh. eee geram plak aku!

Hehe, dari dia cakap pun menampakkan dia ni jenis perempuan yang memualkan! Yer, kalau aku bini pertama laki tu , LAGI LAH AKU TAK HINGIN MEMBERI KEBENARAN BERKAHWIN LAIN. Why ?

Dah nampak sangat kau ni bukan perempuan yang baik untuk aku percaya yang kau boleh membahagiakan suami perempuan tu.Dari segi kau bercakap sahaja menampakkan kau cakap tanpa berfikir perasaan orang lain, apatahlagi untuk menghormati bakal suami dan bakal madu. Kalau aku pun, memang tak lah aku tandatangan surat kebenaran tuu... Kau tak layak sama sekali menjaga suami orang tuu. No wonder you tak berlaki lagi.

Selain dari tu, nampak bebenar yang boyfriend ko tu sayangkan bini dia. Jikalau dia sayangkan kau, dah lamo dia ceraikan bini dia dan pergi kat kau.Paling teruk pun, dah lama dia kahwin dengan kau senyap-senyap dari dia tetap taat menunggu si isteri memberi kebenaran untuk berkawin lain.Tapi ape kau dapat? Habuk pun tarak. Dosa je lebih sebab kau mengacau rumah tangga orang.

Aku tau, dekat Malaysia ni memang rata-rata perempuan kita sangat anti dengan word "perampas" apetah lagi yang berniat dengan sengaja memusnahkan rumahtangga orang lain.

Betul,jodoh itu ketentuanNya. Tapi biarlah dengan keadaan yang baik. Bukan dengan cara begini. Memalukan diri sendiri, family, kaum kerabat hawa sendiri, masyarakat dan agama kita. Seolah-olah macam . . . ( aku taknak sebut, pandai lah fikir. Buat perkara tak elok ni banyak impaknya tanpa kita sedar , tanpa kita nampak baik dengan mata kasar atau tidak . )

Entah, aku memang sangat tak suke bab-bab kalau "hak" orang diusik nie..

Nasihat aku : Carilah lelaki yang lebih appriciate kau weh. Boyfreind kau , yang suami orang tu nampak bebenar tak menghargai apa yang kau buat tu. Silap-silap sampai tua kau tunggu pun dia takkan kahwin dengan kau. Seriously. Lebih elok kau bercinta dengan lelaki single. Tahu lah laki orang ni jenis stabil segala segi lebih-lebih kewangan, tapi entah. Pandailah kau fikir. Dah besar.

Senang begini "Jikalau tak hingin lelaki anda dikacau, jangan kacau orang lain punye, GOT IT?"

Sehingga saat ini, aku memang tak boleh terima berpoligami untuk diri aku la kan.Sebab utama adalah, daripada aku ni jadi tak ikhlas, lepas tu berdendam, which is lastly tak dapat keredhaan laki, baiklah aku tolak awal-awal.Tapi kalau orang yang boleh terima poligami, aku not against them. Cuma kalau ayat-ayat kliche wanita kedua ni nak cakap "memang Allah dah bagi perasaan kasih sayang tu, nak buat camner", aku nak cakap that bullshit. Sebab kalau korang nak tahu, zaman nabi dulu, poligami berlaku takde istilah kasih sayang or terjatuh hati sebelum kahwin yerk.Semua tujuan adalah nak selamatkan maruah wanita dan jugak nak tolong orang miskin. So jangan cakap ikut sedap jer. Dah ko main cinta, sah-sah la terjatuh cinta.


P.S: Ya allah tolongla jauhkan aku dari rampas merampas ni.Semoga aku tak jadi golongan-golongan yang macam aku tulis tu.Amin.

Tuesday, December 4, 2012

Makanan Yang Dilarang Bagi Pengantin Baru Wanita


RASULULLAH S.A.W.. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan :"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya .

Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian maka Allah mengeluarkan tujuh puluh (70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu :-

1. Susu
2. Cuka
3. Coriander (Ketumbar)
4. Apple Masam

Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?"Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak.

"Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) ."Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna.

Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran .Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.""WAHAI ALI PELIHARALAH WASIATKU INI SEBAGAIMANA AKU TELAH MEMELIHARANYA DARI JIBRIL A.S."

credit to - kak Hanum :-)

bantuan wudu'

Hai korang..
So,harini tetiba baik hati untuk kongsi dengan korang something.Maybe dah ramai yang tahu , tapi saja jugak aku nak highlight lagi sebab well , rasa seronok pulak bila nak kongsi perkara-perkara yang boleh bantu korang rebut peluang tok memudahkan perjalanan kita di akhirat kelak.

Siapa taknak kejar perkara-perkara baik ni kan ?

Sebelum tu , aku selalu dengar orang bercakap :

- if mengantuk , ambil lah wudu' so that hilang lah rasa mengantuk itu .
- if tengah marah , ambil lah wudu' supaya hilang rasa marah itu .
- if korang resah , ambil lah wudu' kerana kamu akan tenang .
- tidur lah dalam keadaan wudu' supaya tidur kamu tenang and etc .

Banyak lagi kan manfaat-manfaat dunia if kita berwudu' , so meyh nak kongsi manfaat berwudu' time kat akhirat kelak .

1. Berkumur .
- Membersihkan mulut dan lidah dari dosa mengumpat dan menyebut perkara yang sia-sia .

2. Membasuh muka .
- Apabila diakhir kelak , wajah akan berseri-seri dengan cahaya ketenangan .

3. Membasuh tangan kanan dan kiri .
- Mencatatkan alaman kebaikan dan mempermudahkan perhitungan kelak untuk tangan kanan dan menghindari dari tercatatnya amalan buruk bagi tangan kiri .

4. Membasuh kepala .
- Terlindungnya kita dari terik matahari di padang Mahsyar dan memohon rahmat serta kasih sayang Allah swt .

5. Membasuh telinga .
- Membersihkan telinga dari mendengar perkara yang sia-sia dan melalaikan .

6. Membasuh tangan dan kaki .
- Memohon ditetapkan kaki di atas titian Siratul Mustaqim dan memudahkan merentasi laluan bagi kaki kanan dan memohon supaya tidak digelincirkan kaki ke dalam api neraka semasa menyeberangi titian Siratul Mustaqim .

So, best kan ? best kannn ? jadi makin seronok je nak ambil wudu' . takkan wujud dah sifat-sifat malas aku dah lepas ni untuk kerap berwudu' . sebab kadang-kadang if duduk rumah , still tak batal air sembahyang itu , aku pun terus je solat seterusnya . So ,apa salahnye ambil lagi sekali . Kan bende baik tu

selamat beramal .
hehe , bye guys .
thanks for reading ~

Monday, December 3, 2012

kenapa perempuan selalu menangis ?

honestly ? banyak point .
maybe sebab dia happy , or maybe sedih , kecewa , marah , benci , meluat , rindu and another thousand alasan and sebab lain .

a girl kan with a thousand emotion .
thats good kan ?
kalau tak , takkan wujudnya satu sifat keibuan yang tiada tandingan kan ?



tapi dalam banyak-banyak tu , sebenarnya ( pada aku lah ) perkara yang dia paling nak elak ialah menangis . Baik time bersendiri apatah lagi depan orang lain .

bukan sebab menangis menunjukkan dia insan lemah sebab menangis hanya kerna sesuatu terjadi or melukakan . tapi sebenarnya sebab tewas dengan diri sendiri untuk kekal kuat .

macam aku sendiri , kadang-kadang aku menangis bukan sebab aku sedih or kecewe sebab orang lain ( cth : heartbroken ) . tapi sebab kecewa dengan diri sendiri yang tak kuat untuk mempertahankan air mata dari gugur . kadang-kadang , makin lawan perasaan sendiri , makin laju ianya mengalir . walaupun ianya hanya sebab perkara kecil .

weird kan ?
but thats the truth .
selebih darinya , datang dari faktor-faktor lain . ni main reason =')
i think .

bukan kisah sangat pun pasal dunia ni . tapi sebab gagal menolong diri sendiri untuk berdiri dengan kuat . itu menyakitkan . saya dah besar , sepatutnya sudah kuat and hebat untuk mengawal emosi dan situasi .

dulu aku kecik-kecik ( sekarang dah besar okey ! ) , selalu fikir , lepas nangis mesti lega . konon-konon menangis sekuat hati itu kepuasan . tapi bila dah besar ni , terfikir . berbaloikah ? ?

takkan ade perempuan yang suka menangis . kenapa ? sebab siapa nak tolong cover mata bengkak keesokkan hari nak pergi kerja tu erkk ! kan malu tu bila kena tegur ; kenapa mata bengkak ni ?

p/s : ape aku merepek ni ? aku sebenarnya nak balik dah nie…JOM 

jangan UPDATE status MEREPEK





SO, ade lagi manusia yang tak nak jadikan ini sebagai pengajaran ?

THINK before you act.
Menyesal kemudian hari tidak berguna.

Bawak-bawak berhenti buat benda bodoh!
Stupid people do stupid thing~
So, stop being so damn stupid. Walaupun you do so stupid after all .

Bye !

Sumber : Facebook.
Entri ni sekadar renungan.. mana yang baik jadikan teladan. Yang buruk bawak-bawak la berubah.




Friday, November 30, 2012

berbeza itu bagus

Salam Petang Jumaat

Lagi beberapa jam nak masuk ke tengah malam dan bermulanya detik waktu hari sabtu.. Sejenak fikiran datang membuatkan aku berfikir seketika.. Selesai berbual dengan seorang rakan baik buatkan hati dan emosi aku bercampur-campur..

Berbeza sikap dan pendapat itu adalah lumrah dalam berkawan.. Adakala kita akan jumpa orang yang jauh berbeza pemikirannya dengan kita.. Adakala pula kita akan jumpa orang yang cukup sama sifat dan minatnya dengan kita.. Biasanya yang sama ini kita lebih teruja dan seronok bila berkawan.. Manakala yang berbeza itu kadangkala kita rasa janggal dan sedikit tidak selesa.. Namun itu tidak menghalang kita daripada terus berkawan dan terus menjalinkan hubungan..

Punya minat.. citarasa.. selera.. cara.. sikap yang sama itu sememangnya ideal.. bukan sekadar dalam persahabatan malah juga dalam hubungan.. Terutama bila kita mencari pasangan hidup.. pastinya mereka yang punya gaya.. sikap.. minat yang sama itu lebih cenderung untuk kita dekati.. dan mereka yang kita lihat jauh beza citarasa dan sikap itu kita cuba hindari dan tidak layan..

Ini menyebabkan aku terfikir sejenak.. kerana selain daripada kawan-kawan yang sekepala.. yang sama minat.. sama citarasa.. sama perangai... yang aku katergorikan sebagai sekepala.. seia sekata.. Aku juga punya kawan yang cukup jauh berbeza sifatnya..citarasa dan minat.. tapi kami kawan baik... masih boleh berkawan dan bermesra walaupun kadangkala hati terusik dengan sikapnya.. atau hati terasa dengan tindak tanduknya..

Mengapa perbezaan itu kadangkala buatkan kita lebih rapat?? Janggal dan pelik kan.. walaupun kadang hati cukup terasa.. walaupun fikiran seringkali mengatakan.. terimalah dia dengan perbezaan itu.. Hati tak dapat tidak menindakkan rasa kejanggalan itu.. dan kini.. ia sedikit sebanyak menjadi persoalan.. kenapa kita masih nak berkawan dengan orang sebegini..

Jawapannya??? Pada aku takde jawapan.. Soal hati ini terlalu kompleks.. ada orang mungkin dah lama ignore atau tidak berkawan dengan orang sebegini.. tapi mungkin pada orang lain.. perbezaan itulah tarikan.. berbeza itu bagus... berbeza itu menarik.. berbeza itu istimewa..dan mungkin sifat dan sikap yang berbeza itu membuatkan aku tertarik mendekati dan berkawan dengan insan sebegini... walaupun hakikatnya cara hidup..sikap dan pendapatnya amat jauh berbeza dengan aku..

Pendekatan?? Aku rasa yang terbaik untuk aku lakukan bila mendekati kawan sebegini adalah redha dan sedia membuka minda seluasnya untuk terima dia seadanya.. Aku tidak boleh lagi apply rules tertentu atau meletakkan keegoan sikap aku bila berkawan dengan orang sebegini.. Maknanya.. aku kena tolak ansur tahap maksima.. Meaning it's better just to agree than to disagree... Aku rasa itu cara terbaik sebagai penyelamat keadaan.. Agree to disagree.. it's save the situation.. it save the relationship.. Aku kena kawal sedikit sikap terbukaan dan ketelusan serta 'terus terang' bila berbicara.. But sometimes I feel deeply sad because it's sort of like pretending to be ok.. just for the sake of avoiding the situation turn into something worst.. I learn my lesson the other day... Mengalah tidak bermakna kita kalah.. Mengiakan tidak bermakna kita setuju sepenuhnya.. Menerima tidak bermakna kita tidak ada pendirian.. cuma selagi ia tidak memburukkan keadaan.. just be it.. Aku dah letih nak mengeruhkan keadaan.. Sometimes you just have to accept the way they are kan..

Walaupun kadangkala kita rasa 'tidak adil'.. kita rasa 'tak sepatutnya' tapi jika itu yang terbaik untuk kita hadapi sesuatu situasi itu.. so just let it be that way.. Aku dah sampai peringkat ini.. Kadangkala bersifat menerima tidak salah.. walaupun ye.. mungkin sahaja rasa tu terpendam jauh dilubuk hati.. but janji tak gaduh.. tak selisih faham.. tak bertekak.. tak bertegang urat.. hubungan aman damai.. so why not.. why take the risk to be so direct and point out all the different things but at the end of it.. masing-masing terluka.. masing-masing kecewa dan masing-masing sedih.. and worst.. the relationship end..

Tapi pasti sahaja orang akan kata.. aku lebih rela putus atau berpisah dengan seseorang dan berterus terang apa yang aku tak puas hati tu daripada aku pendam rasa yang menyebabkan rasa tak bahagia.. Setuju juga dengan pendapat ini.. Tapi mengapa kita nak memburukan keadaan seandainya kita rasa kita boleh handle lagi situasi itu.. atau kita masih boleh berhubungan baik dengan dia.. Well.. sometimes.. memendam itu baik.. it's the best practice sebenarnya.. ia mengajar kita mengalah dan menerima.. menerima untuk kebaikan kedua-dua pihak.. kadangkala soal hati kita kena tolak ke tepi dan letakkan priority benda lain sebagai keutamaan..

Benda yang aku cerita nie nothing to do with my relationship with my beloved.. Jangan pulak silap faham.. my relationship with him is strongly bond.. Dia terlalu mengenali aku.. walaupun kami ada juga perbezaan.. but the way I look into his differents.. I also judge his good side and things that we really enjoy doing together.. Maknanya.. walaupun dia ada perbezaan.. tapi aku juga tidak hanya melihat perbezaan itu.. masih banyak lagi persamaan lain yang berganda lebih baik daripada perbezaan yang aku lihat itu.. Maksudnya.. bila aku rasa tak puas hati dengan dia tentang sesuatu.. aku juga tidak lupa tentang benda lain yang dia buat menyenangkan aku... so that way.. aku boleh cool.. and love him even more..

Yang aku bicarakan di sini adalah dalam soal persahabatan.. Different is good yeah.. and different is special.. just the way we accept it.. As long as it make both happy then.. terimalah perbezaan itu dan sesuaikan dengan cara kita berkawan..

Berbeza itu istimewa... bukan sekadar berbeza itu bagus pada aku...

P/S : Semakin lama menjalani liku hidup , aku kira kematangan dan pengalaman sentiasa menjadi sahabat terbaik menunjuk arah. Betul. Tidak bermakna usia yang lama memastikan jalan sentiasa lurus dan tidak tersasar. Tetapi ia sentiasa memastikan pilihan yang dibuat itu bukan kerana cetek fikiran.Betul, kan?

Ah, saya mengharapkan anda yang membaca bersetuju. Walau pun saya tahu, berbeza pendapat juga adalah fitrah..:)


tips sebelum, semasa dan selepas akad nikah

Hari nie jumpa pulak tips dan flows semasa akad nikah kat blog member aku.. banyak tips yang dikongsi dan boleh dipraktikkan.. share sebab memang sangat membantu kita-kita yang nak kawin nie, lebih-lebih lagi waktu akad nikah.. tak ada la kelam kabut dan blur kan apa yang nak dibuat..

Sebelum Akad Nikah
1. Pastikan pengapit atau teman rapat duduk di sebelah - sebabnya, pengapit @ bestfriends kita la yang akan kurangkan debaran dan tolong-tolong apa yang patut (lap peluh, betulkan veil dsb).. camne nak kurangkan gugup? berbual-buallah dengan pengapit anda..

2. Sediakan IC / kad pengenalan - dokumen ori memang akan diminta.. sebab yang ada dekat tok kadi @ tok imam tu yang salinan je.. nanti karang, terkocoh pulak korang masuk bilik cari ic time dh duduk tersimpuh sopan tu.. hehe

3. Duit upah - penting! ingatkan cik abang prepare siap-siap.. sebelum tu risik-risik la kadar upah sepatutnya..

4. Senyum Agar Lebih Tenang - yess, kunci dia, SENYUM... walaupun masa tu dalam dada, rasa nak pecah dengan debaran..

Ini pulak adalah flow semasa akad nikah..

Semasa Akad Nikah
1. Khutbah nikah - masa ni dengar betul-betul,bagi faham okey..banyak pesanan-pesanan dalam ni..

2. Bacaan taklik - isteri kena dengar betul-betul time ni.. bukan ape,mintak simpang, nauzubillah la kan untuk benda ni berlaku dalam baitul muslim kita,tapi taklik ni sebenarnya memelihara hak isteri daripada penganiayaan kalau berlaku kepincangan tanggungjawab oleh suami..so jangan anggap taklik ni sebagai sesuatu yang 'nothing'.. so check lafaz taklik negeri masing-masing dan teliti apa syarat-syarat yang boleh menyebabkan talak jatuh sekiranya ada aduan isteri kepada kadi..

3. Keluarga Sakinah/ Penyerahan Tanggungjawab - err.. kat Melaka,rasanya takde penyerahan tanggungjawab ni..ala yang ala-ala ustaz don buat tu..yang letak tangan atas kepala isteri.. dlm blog member cakap kat johor ada adat ni..kang aku terkujat tetiba dia datang letak tangan atas kepala kang.. :p lagi satu yang biasa dibuat adalah family perempuan berucap, menyerahkan tanggungjawab jaga pengantin perempuan pada pengantin lelaki..

Selepas Akad Nikah
1. Penyerahan Mas Kahwin Dan Wang Hantaran - hantaran ni lebih kepada belanja mengurus perkahwinan sebelah perempuan, manakala mas kahwin ni berupa pemberian wajib oleh lelaki kepada perempuan atas sebab perkahwinan dan ianya milik mutlak 100% pengantin perempuan ye..so bawakla time akad nikah tu..kalau tak lafaz anda akan jadi ada perkataan 'hutang'..hihihi..

2. Pembatalan Air Sembahyang. - cincin? gelang? rantai? ikut kemampuan la kan..
Tip drp member aku: Jika anda memilih barang kemas sebagai pembatalan air sembahyang lebih baik berlatih dahulu memakaikannya pada ibu atau saudara perempuan.

3. Bersalaman & Mencium Tangan Suami - saat yang ditunggu-tunggu.. ngeh3..ke tak? harusla kan... :p

4. Cium Dahi Isteri - paling ditunggu-tunggu.. kan? kan? kan? syahdunya rasa time ni.. errkkk... nak lagi syahdu, janganla pakai tudung awning.. kalau tak kelepet-kelepet nanti,cian pengantin lelaki susah nak cium..
Tip dari member aku: Jika anda ingin mengucup dahi isteri di hadapan para tamu dan mahukan ia diabadikan dalam foto, terdapat beberapa tip yang anda boleh gunakan. Sebelah tangan anda memegang bahu isteri dan sebelah lagi memegang dagu isteri. Selepas itu, angkatkan sedikit muka si dia supaya mendongak tepat ke mata anda dan anda tunduk perlahan-lahan agar dapat mengucup tepat pada dahinya. Berikan kucupan dengan penuh ikhlas agar bunga-bunga cinta dapat anda rasai.

5. Bersalaman Dengan Ahli Keluarga - which family first? tengok dan follow the flow kot..cuma, rasanya lagi manis, kalau dua-dua bersalam dengan family yang sama at the same time kan.. takdela sorang ke kanan, sorang lagi ke kiri.... your opinion?

6. Solat Lepas Nikah - kahwin sekali seumur hidup.. insyaALLAH.. jadi kalau boleh, buatla solat sunat nikah melainkan anda berhasrat untuk berkahwin lagi.. muahaha..

Banyak juga tips yang berguna kan.. ,memang aku copy paste dari blog member. cuma yang huraian tu je olahan dan pandangan aku.. so kalau nak tengok dengan lebih detail, boleh terjah blog dia.. =)

Thursday, November 29, 2012

Syarat pakai tudung yang sempurna

Assalamualaikum =)

Lepas lunch tadi,sorang kawan aku share satu video ceramah dari Ustaz Don Daniyal berkenaan pemakaian tudung yang sempurna bagi muslimah.Mungkin ini satu teguran 'halus' untuk adik-adik perempuan dan isteri dia kot.Hehe...kita amik yang baik,

Ustaz Don kata nak pakai tudung sembilang ka,nak pakai tudung tajima kelepiaq muka ka, nak lilit 10kali ka terpulang. Tapi,

Pemakaian tudung yang sempurna mestilah labuh menutupi dada hingga ke paras pinggang @ sekurang-kurangnya atas pinggang, berselindung, tidak jarang @ transparent, longgar tidak menampakkan bentuk telinga, tersembunyi dan menyelaputi (menutupi bahu).

Ini yang aku faham, kalau ada tersalah minta betulkan je eh.
Thank You ustaz Don !

peringatan juga untuk aku yang selalu terlalai ni..Thanks jugak kat kak syarah sebab suka ingatkan "labuhkan tudung tu ye, lagi indah bila dah jadi isteri nanti "

for me,tak salah berfesyen tapi ikutlah keempat-empat syarat wajib bertudung yang ustaz Don ckp tadi tu..Insya Allah semakin cantik luar mahupun dalaman kite...=)

person i admire...sis Wardina =)
suka sangat tengok dia n hopefuly dapat 'jadi' macam dia gak 1 hari nanti..amen
sgt cantik kan!

nie lagi sorang admire aku dari mula-mula dia melangkah ke dunia hiburan..
suke sangat tengok heliza ni pakai tudung camni
makin labuh, makin indah kan!
kalo takmoh labuh sangat pun ok!
asalkan ikut 4 syarat yang ditetapkan tu..
bukan hukum manusia buat tau..tapi tu hukum Allah SWT.

Dan aku paling tertarik,bila ustaz sentuh mengenai pemakaian tudung pengantin...Aku pasang telinga dan taip laju-laju, mesti baca wahai bakal pengantin dan mak ayah pengantin!

"Pengantin kahwin masukkan tudung ke dalam,tak pakai tudung hari kahwin Tuhan laknat! Macam mana nak dapat zuriat yang bagus. Tolong mak bapak amik perhatian eh...baju kahwin anak...ehh..maaf naa..saya pesan...tu la saya kata tadi,saya bukan nak tunjuk pandai,saya kena kongsi benda ni.Sebab,

Rugi, kahwin panggil ustaz baca doa untuk nak meraikan dia,tapi pengantin tak tutup aurat stokin tak pakai,hari kahwin Allah laknat,kerana kufur kepada Allah dan ingkar dengan perintah Allah.Hari kahwin Allah laknat, macam mana nak dapat zuriat yang baik. Maaf naa...saya cakap lagu tu maaf naa...."


*Peringatan untuk diri sendiri dan semua.....insyaAllah, terima kasih.. =)



Tudung Nikah...Serabutlah..

Assalammualaikum...

Sape ada masalah nak pilih tudung nikah ? angkat tangan..aku adalah salah seorang yang tengah pening nak cari tudung untuk nikah..untuk nikah aku plan nak pakai tudung simple tapi nampak grand ..camna tue ek??hehehehehe lawa gak tudung camni...

lepas tu pikir-pikir balik sesuai ke ngan muka aku yang comey nie hehehehe..tanya pendapat member diaorang cakap sesuai tapi aku yang tak confident..lepas tu sesaja jalan kat radiusite..rasanya nikah nie macam nak pakai tudung cam nie je..simple and sweet gitu..
tengok kat radiusite semua sold out tapi jalan TAR kan ada apa susah redah je hehehehe (Encik tunang bawakla saye :p...)

untuk tudung sanding suka sangat ngan tudung macam nie


tengah cari sape yang ada jual dengan harga yang berbaloi....sape yang pandai buat tudung mcam nie buatla tutorial sikit..boleh gak aku dapat idea nak buat camana..

so sekarang tengah pening kepala, belum decide nak pakai tudung ape time nikah nanti. tapi yang penting macam malas nak pakai tudung ada awning kat depan tu.aku lebih prefer shawl berbanding tudung sarung tapi kalau memang dah tak ada memang terpaksa la pakai.
so aku memang nak sangat tudung macam ni tapi asyik sold out pulak. aku jadi stress pulak sebab tak tahu nak cari kat mana..warna dia manik-manik dia dah sesuai dengan baju nikah aku nanti...

so sekarang aku jadi serabut..ermmm walaupun ada waktu lagi, tapi i need make preparation early supaya aku tak jadi macam org gile meroyan masa time big day nanti sebab takut aku nampak macam teruk sangat...takut semua tu!!!

Tapi sebenarnya aku lebih suka tudung Irma Hasmie nie..Cantik dan tutup aurat..

Subhanallah,it was a beautiful and wonderful wedding.Baju Irma Hasmie pon loose tapi cantik,tudung labuh menutupi dada,mekap tidak keterlaluan,dayang-dayang semuanya bertudung labuh,simple wedding tapi meriah. Sangat sweet.Pernikahan yang penuh dengan ciri keislaman

p/s: pastikan gaya itulah yang wajar menjadi pilihan ku untuk bergaya sebagai seorang pengantin yang cantik menawan serta menjaga auratnya.

Wednesday, November 28, 2012

RodA kEhiDupAN


hidup ini umpama roda.kadang berada di atas kadang berada di bawah.itulah lumrah perjalanan kehidupan setiap makhluk ciptaan Allah.

tatkala berada di atas terasa dunia ini milik kita. itulah keangkuhan kita,cepat lupa diri dan asal kejadian. terlalu ego dan buat-buat lupa orang sekeliling yang membantu kita.

tapi apabila awan mendung singgah menyapa, tatkala pusingan roda telah berada di bawah... kita mula sedar diri.mulut akan selalu menyebut Allah..saat itu baru terpandang teman-teman di sisi.tanpa segan silu terlintas untuk meminta pertolongan.

siapa pun kita, selalu lah berpijak di bumi yang nyata. jangan terlalu sombong dengan apa yang kita miliki.apa yang kita ada hari ini bukanlah milik kita yang mutlak kerana ia adalah sekadar pinjaman untuk menguji kita. apabila kita mendapat rezeki lebih, memberilah pada yang berhak.. insyaallah akan bertambah keberkatan dalam rezeki yang kita dapat.

PESANAN DR. FADZILAH KAMSAH


Salam, for sharing.....

Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata..... .

" Setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi :
"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa
kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup
mahupun yang sudah tiada )

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan
bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 kita dan mereka yang
banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)

- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... . Cuma jangan lupa doakan
ibu bapa kita setiap hari

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita
dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
InsyaAllah
... ..Mari kita cuba….Allahhuakhbar. ..

Insya Allah
Allahu Akbar !

AL-QAYYUM, AL-MAJID, AL-WAJID, AL-WAHID, AL-AHAD, AL-SAMAD, AL-KADIR,
AL-MALIK , AL - RAHMAN , AL -RAHIM

ALLAH SWT TIDAK PERNAH TIDAK DAPAT MENYEMPURNAKAN PESANNYA,

Tuesday, November 27, 2012

Keindahan tiada tandingan

Bismillah...

Celik je mata, sudah mampu tersenyum bagai. =)
Dah mampu buat rutin seperti biasa.
Banyak je kerja tapi lebih terarah pada apa yang namanya "menulis".
Rindu sangat-sangat untuk menulis. Syukur.

Teringat lagi...

Erm.. indahnya melupakan kesalahan orang lain. Lebih tepat lagi, berbaik sangka pada orang lain itu best. Semuanya soal hati, Kalau rasa mampu, memang boleh je.

Menilai diri di hadapan Allah...
Rasa tak layak terima banyak... Seringkali manusia lain cemburu kerana kelebihanku..
Wahai Allah, cukuplah sekadarnya...
Taknak ade hati yang cemburu lagi...

Ada manusia lain kata, ketepikan penilaian manusia.
Aku berhak terima itu dan ini...
Serba salah jadinya...

Urmmm indahnya kembali...

*pejam dalam tangis*

istighfar... T.T

Menghargai setelah tidak dihargai

Assalammualaikum....

Hargai, dihargai dan menghargai adalah sesuatu perbuatan yang membuatkan semua orang rasa bahagia.....

Paling gembira, apabila diri kita dihargai...Bila dihargai, terasa hidup nie sangat-sangat bermakna :)

Menghargai ; kita pula yang patut beri penghargaan kepada orang lain terutama orang-orang penting dalam hidup kita...

Pernah terasa bila diri tidak dihargai?

Rasanya sangat menyakitkan....Rasa macam diri ni tak bermakna....

Sedih kan bila segala usaha, langsung tak dipandang...tak diingat sama sekali....Kita cuba sehabis daya untuk membantunya dalam kehidupannya, tapi penyudahnya, kita dikecewakan pulak....Bila jadi camtu, barulah kita sedar, betapa kita sudah bazirkan masa, tenaga dan segala rasa prihatin dalam diri kita....

Bukan hanya orang yang bercinta jer terjadi perkara camni....di kalangan kawan-kawan, kadang-kadang saudara sendiri pun....Bila susah, kita lah dicari, pabila senang, kita lah dikeji....

Bila segala kepercayaan kita, rasa penghargaan kita dah dikhianati, memang la rasa nak maki..tapi tak boleh...rasa jadi pembunuh bersiri, pun tak boleh..(jangan wat yer....kita masih ader pegangan agama)...rasa nak nangis...ha...yang nie boleh....

Saya pernah lalui benda nie..mungkin salah sendiri..sebab terlalu percaya dan letakkan harapan tinggi kononya, dia lah masa depan saya....ok..fine...saya belajar dari kesilapan tu....apa yang jadi, biar lah berlalu....kehidupan patut diteruskan dengan lebih gembira...lebih bersemangat...

Sekarang, Alhamdulilah.....saya lebih menghargai apa yang telah saya miliki...dan Insya-Allah...menghargai apa yang bakal saya miliki....Menghargai setiap kebaikan yang datang dalam hidup..tak kira kecil atau besar kebaikan itu...Menghargai setiap detik bersama orang yang menghargai diri ini...

Kesimpulannya, hidup kita perlu menghargai ,Insya-Allah kita akan dihargai....Jangan mudah rasa kecewa kalau ader orang tak hargai kita sebab akan ader orang yang menghargai kehadiran kita dalam hidup mereka....

Kamu berhak hidup gembira...
Kamu berhak hidup bahagia...
Kamu berhak dapatkan kehidupan yang lebih baik...
dan....

Kerana dirimu begitu berharga... (sila baca dalam nada iklan Loreal Paris..)

Terima kasih Allah.....
Terima kasih mak dan ayah...
Terima kasih lelaki masa depan..
Terima kasih kawan-kawan...
Terima kasih untuk semua....
(^_^)

p/s : bahagia bersama mereka yang membahagiakan...TAKDIR ALLAH ITU INDAH...Alhamdulilah (^_^)

Friday, November 23, 2012

Bangunlah Dan Terus Berjalan

Alhamdulillah..pagi ini Melaka hujan..hari ini dan hari yang akan datang insyaallah lebih baik dari hari yang sebelumnya..kalau mungkin aku tidak layak untuk bahagia , cukuplah pada aku jika diberi ketenangan dan damai dihati..kekadang aku fikir aku berjalan sendiri , tapi sebenarnya Allah sentiasa menemani aku..saat aku menangis , aku selalu mohon Allah pujuk aku dengan tenangkan aku..saat hati aku sakit ditusuk bertubi-tubi , saat itu aku bermohon pada Allah supaya sembuhkan segera kesakitan aku..saat aku jatuh ditolak , saat itu aku bermohon supaya Allah bangkitkan segera aku walaupun sangat sukar pada aku untuk berdiri semula..tapi sebenarnya hanya Allah yang mengetahui hati kita..hanya Dia yang memahami kita..hanya Dia yang tak pernah rasa jemu untuk mendengar keluhan hati kita..Hanya Allah yang sangat setia mendampingi kita..dalam susah mahupun senang , hanya Allah bersama kita..


Kadang-kadang kita rasa hilang diri , bukanlah bermaksud lupa diri..tapi hilang diri ibaratnya seperti tidak mengenali diri kita sendiri..apa yang kita perlukan? siapa diri kita ? kemana arah tuju kita selepas ini? apa perancangan kita ? susah nak bangun semula selepas jatuh..tapi aku pandang sekeliling aku , siapa yang lebih memerlukan aku..siapa orang-orang sekeliling aku yang sentiasa dekat dengan aku..siapa orang sekeliling aku yang boleh dipercayai..siapa orang sekeliling aku yang jujur dengan aku..siapa orang-orang sekeliling aku yang menyayangi aku..saat ini , aku lebih gemar memerhati..aku lebih gemar berdiam dir.aku lebih gemar duduk diam , dan senyum melihat bagaimana aku dilayan dan bagaimana aku melayan orang-orang sekeliling aku..ada yang membuat aku ketawa , dan menangis semula..ada yang membuatkan kita menari-nari , ada yang membuatkan kita terapung-apung keawang-awangan..begitulah ragam manusia kan.. kadang-kadang kita rasa pada satu masa kita dikelilingi oleh ramai orang yang menari-nari , mereka-mereka itu semua orang-orang yang kita kenali , tetapi disudut dinding kita keseorangan menangis sendiri..saat itu tiada siapa yang akan menyedari bahawa kita sedang menangis keseorangan..kerana mereka yang sedang menari-nari itu semua sedang bahagia dengan kehidupan masing-masing..bukan tidak pedulikan kita , tapi mereka-mereka semua sedang menikmati kehidupan mereka dan menghargai kebahagiaan dengan sebaik-baiknya....aku pandang sekeliling aku , melihat persekitaran bilik yang sangat gelap..sunyi sepi..aku menangis , duduk sendiri..sesekali aku terpandang satu cahaya , saat tu aku terfikir..aku sebenarnya tidak mengenali diri aku sendiri.Aku sebenarnya tak suka akan kegelapan , aku takut kegelapan..aku perlukan peneman yang teman aku bersama-sama supaya aku tidak merasa sunyi..supaya ada peneman , menenangkan aku saat aku menangis ketakutan..aku perlukan cahaya yang menerangi bilik ku yang sangat besar supaya aku rasa lebih tenang dan selesa..aku tak minta bilik yang sangat besar ini dipenuhi dengan segala kebendaan yang mewah , aku tak minta dipenuhi dengan ribuan manusia yang memenuhi seluruh bilik ku..kerana keadaan itu mungkin bukan membuat aku selesa , tetapi ia akan menyesakkan aku..cukuplah aku didampingi dengan mereka-mereka yang sangat ikhlas menemani aku , sangat ikhlas menyayangi aku , sangat ikhlas berkongsi masa dengan aku , berkongsi segala cerita , berkongsi segala kebaikan dengan aku..susah senang bersama..bukan semua dari kita mampu untuk buat begitu.. mereka-mereka itulah antara mereka istimewa yang Allah cipta untuk bersama kita..

Semalam aku berjalan , hari ini aku terus berjalan..langkah berjalan semalam mungkin tidak sekuat hari ini..ada masa , langkah kita terlalu laju seperti mengejar masa.. ada masa langkah kita seperti teragak-agak kerana kurang keyakinan untuk berjalan.. ada masa , kita mampu untuk gagah berlari mendahulu yang lain tapi ada masa kita terjatuh kerana jalan yang kita lalui adalah jalan penuh dengan lopak-lopak..ada masanya , kita berjalan di jalan yang lurus tetapi ada masa kita terlalu menyusun langkah kerana jalan yang kita lalui penuh berliku..bagaimana pun kita , bagaimana pun langkah kita berjalan .. tetaplah berjalan .. jika penat , berhentilah berehat untuk mengambil masa untuk diri sendiri..bila mendapat kekuatan yang baru , teruskan berjalan .. kuatkan langkah , insyaallah Allah sentiasa bersama kita..perjalanan ini adalah untuk kita , yang telah Allah rancangkan buat kita..hargai setiap nikmat dan rahmat dari Allah buat kita..semoga Allah pinjamkan kekuatan buat kita..semoga hari-hari yang akan datang lebih baik dari sebelumnya..amin ..

Thursday, November 22, 2012

Kenali Wanita Melalui Cara Berjalan (lelaki boleh baca)


1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah
Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri
Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

3. Suka Menunduk
Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan
Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri
Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Badan Nampak Tegak
Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah
Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.


Dah baca?korang no berapa??
Aku no 3 ! siapa sama? Give me five.


Banyak kali jugak aku kurangkan jalan menunduk nie..Macam budak tak berapa nak betul..tadi lepas baca artikel nie terus bangga you…

Berbual dengan orang yang rapat adalah diri aku..Orang yang tak kenal aku , label aku sebagai pendiam..Tapi yang rapat dengan aku akan segera cakap “ Dia nie pendiam?Dia nie yang paling banyak mulut dalam geng kitaorang”..

Bersikap dingin pun betul gak..(wah..terus terang ko Baya !!)..aku nie dingin bertempat. Aku jenis tak suka kalau aku ada problem orang pergi dekat aku then Tanya “..kenapa nie? ceritalah kat aku.Sapa buat ko sakit ati?..”aku akan cerita jugak tapi biar reda dulu..kalau tak, tak pasal-pasal orang tu kena marah dengan aku.

Yang paling penting…. “ dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.”..Percayalah padaku..Aku tak tipu  Akulah wanita paling setia sekali hehehe…



Lots Of Love
Nurbayah

Wednesday, November 21, 2012

OUR LIFE SAY ALHAMDULILAH (:

ASSALAMUALAIKUM

bismillahirrahmanirrahim
in the name of Allah


Alhamdulilah, dapat melalui hari hari dengan penuh tabah ! (: hehehe .okey sebenarnya rindu nak menulis at blog nie, sebab busy sangat dengan kerja. then,masa yang ada before nak balik nie, aku curik nak menconteng dekat blog nie.rasanya orang lain mesti tengah happy dengan life yang tengah '' macam-macam '' nie kan..whatever pun,say ALHAMDULILAH(: tanda bersyukur pada Allah .

entry nie more pada life kita.everybody have their own personal problem.same with me too.dugaan untuk sepanjang tahun nie.kena tabah.thanks pada mereka yang keep gives me lot of advises.tak lupa,pada Allah.kepada Allah juga kita mohon dan minta pertolongan. manusia memang mampu untuk menolong but semuanya bergantung pada ketetapan Allah.Ya Allah , ampuni dosa hambamu ini.moga moga kita mendapat petunjuk dari Allah.amin (':

hidup ini singkat.so, kita kena pandai mengatur jadual hidup kita.tu yang kadang kadang rasa nak marah..isshh..tension you!hahaha..sama jugak macam aku.mungkin ,aku kena belajar macamana untuk kawal kemarahan.rasa api membuak buak dalam hati nie. Astagfirullahalazim.bersyukur dengan apa yang ada dari apa yang kita nak melampaui batas.kurang elok ! hidup bersederhana lebih tenang (: jangan berfikiran sempit. hehehe.pandai kan aku nie cakap orang tapi diri sendiri , hampehhh =='' !
ada orang bagitahu aku , setiap masalah ada solusinya.yang paling penting,put trust on Allah.everything will gonna be alright (:



semoga kita jumpa lagi di lain entry (: insyallah ~ hope our life will be happy ! no worries ^^

Tuesday, November 20, 2012

Hahaha..this make me wanna laugh so hard.

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

sebagai penyokong Liverpool tegar sejak dari kecik lagi terasa nak gelak guling-guling la tengok gambar ni..

daddy oh daddy..why u wearing me this jersey..i dont like it..and i'll never walk alone

YOU'LL NEVER WALK ALONE KID!!
Manchester United Fan jangan marah..

sorry english aku tak dapat kredit masa SPM..cukup-cukup makan je..tapi tetap nak taip english jugak sikit-sikit..so kalau ada kesalahan tatabahasa tu harap maafkan lah ye..Dalam kotak pemikiranku yang penuh dengan memori 'sandarkan pada kenangan' - (sebab itu aku sesuai jadi fan Liverpool FC - siapa yang power Sejarah SPM sila jadi fan Liverpool)percaya atau tak ,subjek sejarah aku dahulu adalah subjek kelas kepujian…bangga weii..;),hehehe


Respect!!!!
"SAYA HANYA BOLEH MENGIKUTI FALSAFAH DIMANA SAYA MEMBESAR UNTUK MENYOKONG LIVERPOOL FC, DAN SAYA TIDAK BOLEH MENJADI ORANG LAIN. DAN ITU ADALAH CARA SAYA."


p/s: itulah aku ( dalam ati ade taman tau!!ko ader???....;p )

kenapa lelaki mepunyai 9 Akal dan 1 Nafsu??

DAN kenapa wanita mempunyai 9 Nafsu dan 1 Akal....?

kenapa lelaki mepunyai 9 Akal dan 1 Nafsu?? DAN kenapa wanita mempunyai 9 Nafsu dan 1 Akal...

Ungkapan lelaki mempunyai 9 akal, 1 nafsu dan perempuan mempunyai 1 akal, 9 nafsu sudah menjadi ayat yang biasa didengari dan sentiasa berlegar-legar di fikiran masyarakat kini.Ada segelintir masyarakat yang mendengar dan mempedulikannya,ada juga yang mendengar dan menjadikannya sebagai bahan untuk merendahkan darjat wanita,ada juga yang mendengar dan menafikan kebenarannya terutama bagi wanita.Namun sejauh mana kesahihan ungkapan ini.Betulkah apa yang kita dengar selama ini merupakan satu kelebihan bagi lelaki dan satu kekurangan bagi wanita yang Allah kurniakan?

Baru baru ni aku ada terbaca post salah seorang blogger perempuan mengenai tajuk diatas.Dah abis baca,tapi still tak dapat jawapan mengenai lelaki 9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal.

Post blogger itu yang berbunyi:

Kalau la benar lelaki mempunyai 9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal, kenapa......

1. Golongan perempuan di kebanyakkan IPT jauh lebih ramai daripada lelaki, sehinggakan menjadi 3/4 daripada penuntut di IPT? Adakah perempuan lebih bernafsu kerana nafsu 9nya terhadap buku2, lecture note sehinggakan bernafsu melihat pensyarah lelaki yang dah tua botak ditengah kepalanya ?
2. Golongan lelaki lebih ramai di pusat serenti ? Adakah mereka lebih bijak dalam menjadi kerjaya yang lebih baik kepada diri sendiri daripada perempuan kerana 9 akalnya ?
3. Golongan lelaki lebih ramai menceburi bidang rempit daripada perempuan ? Adakah kerana 9 akalnya menyebabkan mereka terfikir mereka tak mampu nak mati shahid di palestin, lalu mereka mati 'shahid' di jalan yang tinggi [highway] ?


Anda rasa logik tak?

Namun ramai di antara kita yang masih kerap membuat tuduhan dan pendapat yang melulu. Dikatakan lelaki itu lebih menggunakan nafsu kerana lelaki adalah kaum pervert dan kaki rogol contohnya lah. Kalau nak ikutkan nisbah nafsu lelaki : perempuan adalah 1:9, tetapi kenapa pula dalam isu semasa lelaki tidak dapat mengawal 'satu' nafsunya?

Perempuan pula dituduh seorang yang bodoh dan 'jenis yang mudah' kerana mempunyai 1 akal.Hurmm...

Dalam blog tu jugak ada menyebut...

"Member aku pernah cakap "sebab tu la lelaki pandai kelentong dan perempuan pandai kena kelentong"...Walaupun ada benarnya member aku cakap, tapi aku tak rasa ia dari disebabkan "9akal lelaki dan 1 akal perempuan"

Hahh !! nak tau tak jawapan aku???Ini jawapan aku…

Hakikat sebenarnya, kalau ditafsir oleh imam Ghazali adalah
“Lelaki diciptakan Allah mempunyai 9 rasional 1 emosi dan perempuan diciptakan Allah mempunyai 1 rasional 9 emosi”.

1. Kepimpinan. [Leadership]

Antara kelebihan 9 rasional yang Allah kurniakan kepada lelaki adalah kepimpinan yang lebih baik.Dalam membuat keputusan, lelaki lebih rasional,jarang mengikut kata hati dan perasaan seperti perempuan.Walaupun tekanan menghimpitnya,mereka masih lagi dapat berfikir secara rasional. Tak cepat emo, tu la sebabnya lelaki boleh jadi pemimpin yang baik.

Bayangkan kalau kuasa talak diberikan kepada perempuan, asal silap paham sikit terus nak emo-emo mintak cerai. Kan talak still dikira walaupun dilafaz tanpa niat, yang tu bahayanya kalau perempuan diberi kuasa talak. Maunya tiap-tiap hari suami diceraikan oleh bininya (ramailah yang jadi duda).

Firman Allah di dalam Al-Quran bermaksud: “Kaum lelaki adalah pemimpin kaum wanita”.

Sama dengan perkahwinan juga, kenapa mesti lelaki kena jadi wali, bukannya perempuan? Ini kerana lelaki lebih tegas dan lebih rasional dalam pemilihan menantunya. Lelaki lebih tengok kriteria menantunya dan kalau boleh nak yang betul-betul berkualiti untuk menjadi suami anaknya.

Beza dengan perempuan,Perempuan kan mudah tersentuh.Jadi didalam kes-kes yang serius sangat diperlukan seorang lelaki membuat keputusan yang rasional, dan tidak bersangkut dengan apa-apa emosi. No hard feelings ok..

"Kenapa lelaki bila tengah fikir mesti kena diam eh?" pernah terfikir tak??


Sebab itu la lelaki sangat disinonimkan dengan 'diam' dan tidak bersuara. Apabila lelaki dalam mood diam, dia sedang berfikir dan sedang memilih dan membuat keputusan tanpa melibatkan apa-apa emosi. Sangat fokus, sehingga nak bercakap mengenai perkara dia fikir pun tak mampu dikhuatiri terganggu.

2.Emosi dan naluri

Kalau dari segi kepimpinan tadi,9 emosi perempuan merupakan kelemahan bagi perempuan dan tidak boleh handle masalah sebaik lelaki.Namun begitu,9 emosi ini la merupakan kekuatan bagi perempuan yang tidak ada pada lelaki,yang menjadikan mereka ibu dan isteri yang kuat.malah lelaki pun tidak dapat menandinginya.

Ya. Walaupun secara fizikal lelaki lebih kuat dari perempuan, namun dari segi emosi lelaki tak mampu nak menyamai perempuan.

Kerana emosi dan naluri inilah wanita dipilih Allah untuk menjadi ibu yang menjaga dan menyokong sebuah keluarga. Sudah tentu, dengan penuh kasih sayang.Seorang ibu sanggup berjaga setiap malam demi menyusukan seorang anak yang dicintai sepenuh hati. Biarlah tidurnya tidak cukup asalkan si kecil tidur dalam kekenyangan.Ketika melahirkan pula, nyawanya dipertaruhkan dan segala rasa sakit lenyap sebaik saja terdengar tangisan si anak. Sekali lagi, emosilah yang menghilangkan rasa sakit tersebut.

Aku tak lupa bagaimana Mak menggagahkan diri untuk sediakan makanan kami sekeluarga walaupun ketika itu Mak dalam keadaan sakit. Tak pernah sekalipun Mak abaikan tanggungjawabnya sebagai seorang ibu dan isteri walau dalam apa jua keadaan.Semua ini pastinya berlaku kerana rasa cinta dan kasihnya terhadap sebuah keluarga

Emosi itulah kelayakan untuk seorang manusia hamil.

Emosi untuk sabar dengan berat dan payahnya 9 bulan mengandung. Emosi untuk membelai, memberi makan kepada kandungan seperti memberi makan kepada diri sendiri. Emosi yang kerana emosi itulah, alam bayi di dalam kandungan digelar ALAM RAHIM, iaitu ‘alam kasih sayang’.

Kasih sayang yang sulit untuk ditemui dalam jiwa lelaki, biar pun fizikalnya sasa dan mentalnya berkuasa.


(Aku tulis ni adalah hasil kajian dan pembacaan aku sendiri mengenai '9 akal 1 nafsu dan perempuan 9 nafsu 1 akal dan mentelaah sifat-sifat rakan sekerjaku didalam makmal ini yang kebanyakkannya lelaki', )


[1 post ni aku amik masa 2 hari untuk menulis :)]