JANGAN BERLARI KALAU KAKI KIAN RAPUH , BIAR TEGAR TERUS BERTATIH AGAR IMPIAN BISA KAU SENTUH . AKU SENYUM KERNA KAU SENYUM PADAKU , JANGAN BERHENTI BERIKAN SENYUMAN ITU . AKU BERDIRI KERNA KAGUM KEBERANIANMU , JANGAN REBAH KERNA AKU PINJAM SEMANGATMU .

Thursday, December 23, 2010

i'm lovin it

Bila kita kate 'I'm in love', adakah kte btul2 cintakan dia?
Or just anggap dia sebagai org yg dpt kte luahkan segala masalah kite?
Bila kite kate "Im in love', adakah kte sanggup susah dan senang bersama?
Atau kite akan berpaling kepada yg mampu berikan kesenangan pd kite semata?
Bila kite kate 'I'm in love', adakah kite hanya cintakan baik nya sahaja?
Namun bile kite lihat yg buruk....lupe terus pd kebaikannya?

Bila kita jatuh cinta dlm keadaan sebegini? Adakah kite akan mengambil keputusan untuk berkahwin dengannya? Sehidup semati...dan mencemari erti cinta itu?
tidakkah kite terfikir...hidup yang akan ditempuhi di alam perkahwinan?
berhadapan dengan baik dan buruknya? Tidur ditemaninya saban malam....
Adakah kte sanggup berjanji untuk mengahwininya namun pd masa yg sama kite letakkn harapan juga kpd yg lain...dan katakannya kte serahkan semuanye kpd Tuhan?

Tuhan mmg yg tentukan mase depan kite...jodoh..dan ajal kte....
namun...
jika kite cinta,kta perlu yakin pd cinta kita....dan biarlah serahkan pd takdir Allah.
Tak perlu la cinta...tapi mata mencari org yg lebih baik...kemudian letakkan semuanya untuk ketentuan Tuhan...
kita memang mengharap yg terbaik..tp baikkah kite untuk mencari lelaki sempurna namun tidak menghargai cinta itu sendri...
Terdesakkah kita mencari cinta?

Soalan saya...adakah semudah itu cinta kita?
Adakah serapuh itu keyakinan kita pada cinta kita?
Tepuk dada..tnye la hati..

Friday, December 10, 2010

Erti Keikhlasan-Ya Allah kutunduk Mengalah pada KebesaranMu

Thanks pada seorang rakan yang menghantar email ini ...sebuah cerita yang amat bermakna skali buat diriku ini...


Erti Keikhlasan-Ya Allah kutunduk Mengalah pada KebesaranMu


Bismillahirrahmanirrahim.....

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.

Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini, kata seorang kakak berterus-terang.
Mengapa? balas saya.
Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.

Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?

Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, kakak punya berapa orang anak?
Sengaja saya bertanya soal-soal di luar kotak agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
Oh ramai encik..
Bagaimana dengan anak-anak kakak?

Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
Kakak, boleh saya bertanya?
Tanyalah encik ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.
Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang menjadi dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?

Dengan cepat kakak itu menjawab, hati ibu encik tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga.

Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran kata saya perlahan. Hampir berbisik.
Maksud encik?

Tuhan telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Tuhan berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.
Tidak pernah saya terfikir begitu encik.

Tuhan Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.
Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?
Maksud kakak?

Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Tuhan berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Tuhan bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?
Itulah yang saya katakan tadi, takdir Tuhan kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!

Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita.

Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?

Kakak itu tersenyum dan berkata, tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.
Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?
Pasti ada! Insya-Allah.
Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Tuhanlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita Tetapi Tuhan menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.

Subhanallah!
Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.
Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan? tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.

Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Tuhan Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!
Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.
Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Tuhan Maha kaya, Tuhan mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.

Maksud encik?
Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.
Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!

Giliran saya pula tersenyum.
Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura! terang saya panjang lebar.

Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?
Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Tuhan Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our ceo, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Tuhan tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan
Maksud encik?

Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.
Kenapa?
Kita akan sakit jiwa!
Kenapa?
Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Tuhan yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur, balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Kitab.

Tetapi Tuhan tidak berhenti memberi kata kakak itu perlahan.
Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka, tetapi Tuhan terus memberi Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?
Ah, kita terlalu ego..

Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa diperingatkan semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan orang ikhlas tertindas?


Sumber: Email
Wallahualam.....



P/s: Setiap apa yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.
Dan hikmah itu menjadi rahsia antara Allah dan diri kita sendiri. Muhasabah diri.

Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah 1432 Bersamaan 7 Dec 2010



Assalamualaikum.. pejam celik pejam celik kita dah sampai ke penghujung tahun 2010 dan esok kita akan menyambut Maal Hijrah 1432. Begitu cepatnya masa berlalu.

Bercakap mengenai Maal Hijrah Majlis sambutan Maal Hijrah peringkat Kebangsaan akan diadakan di Dewan Plenari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada jam 8.00 pagi hari selasa 7 Disember 2010. Tema kali ini ialah 1 Malaysia , 1 Ummah . Agak-agak siapalah tokoh Maal Hijrah 1432 Hijrah yer?.

Aku berharap semoga kita semua bersedia untuk berhijrah ke arah yang lebih baik dan ini menuntut kepada pengorbanan yang besar dari kita dan juga istiqamah yang hebat. Disamping itu juga marilah kita menghayati penghijrahan Nabi kita Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat didalam menegakkan syiar Islam.

P/s : Jangan lupa baca doa akhir dan awal tahun. Semoga tahun baru yang akan menjelang lebih baik dari tahun sebelumnya.

Thursday, December 2, 2010

Performance Review


***************************************************************
sekarang ni kat ofis tengah YEPR (Year End Performance Review) cycle. Uhuh…tak best langsung. Bagi sesiapa yang tak tau, YEPR cycle tu ialah cycle yang tengok our yearly performance. Aku secara jujur selalu berharap aku bekerja kat company yang tak perform YEPR tapi i never found one yet. Downzz ..

Or at least one YEPR yang tulus suci dari hal-hal selain dari pekerjaan. In my opinion, YEPR ni kan kadang-kadang mcm involve ‘political office’. cuma our manager yang memang boss kite tu je yang kenal kita dan menjadi saksi terhadap kerja kita. Oh, whats a life….

Kadang-kadang rasa bagus kan kalau kita tak perlu buat YEPR, cukup je malaikat yang bawak turun spesifik amalan kita waktu office hour tu tunjuk kat boss. Ha there you see… I really performing my job ok. Tapi kadang-kadang seram jugak kalau malaikat yang bawak turun spesifik amalan kita kat boss kita. Habis semua rasa tak puas hati kat sesiapa akan terbongkar.. Agaknya sebab tu HR suruh creates YEPR sendiri-sendiri where in many cases menyebabkan orang-orang yang writing skills dia bagus menonjol even die takdelah perform pun that job. Huhuh. Itulah dunia dan tipu dayanya.

Nak citer la skit kan,..Aku dah dapat performance review. Bos taip cermat-cermat perangai kitorang dalam borang di website personal performance kitorang tu per individu, Ha ha ha.. bos dengan penatnya menelaah kitorang satu persatu.

So,aku pun dah di panggil untuk mengadap bos personally, sebab review itu akan di ucap satu satu secara lisan oleh bos di depan aku. (sebab big boss suruh jumpa semua orang personally sebenarnya, aku tau kau bos, kau pon malas nak jumpa aku.. tak pasal je ko kena buli bos!)

Aku jalan ke meeting room untuk performance review dengan bos, sambil pesan pada teman sekerja,
"Kalau I tak balik ke tempat I dalam masa setengah jam, sila telefon polis ya?"
Dan, di ikuti dengan gelak tawa kawan..

Seram sejuk tapak tangan aku, walaupon aku masih buat lawak spastik lagi dengan bos, tapi tetap biru hati aku time tu.. kejung beb.

Tapi, alhamdulillah, banyak compliment, bukan nak kata lah.. sebab aku kan ke hebat. Aku memang hebat, sebab aku Nurbayah. Tapi satu benda yang paling aku tak boleh lupa, bos cakap kat aku, kena jadik VISIBLE. Wow.. aku rasa aku cukup visible kot... takkan selama ni aku invisible kot?

Dan, malam tue boleh tidur lena la ;)...


P/S: Setiap kali aku merasa unappreciated dari company tempat aku bekerja kerana overworked due dan tidak mendapat reward dari YEPR, aku selalu Alhamdulillah merasa bersyukur diizinkan Allah lahir dan tetap sebagai Muslim. Kerana sebagai Muslim sekalipun aku tidak mendapat reward dari YEPR aku di dunia, Allah masih berjanji akan membalas setiap kebaikan sekalipun hanya sebesar zarah, “Maka barangsiapa mengerjakan kebaikan seberat zarrah nescaya dia akan melihat balasannya” (Al-Zalzalah 99:7). “Hal jazaul ihsani illal ihsaan- Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan pula”"(Ar Rahman 55:60). Alhamdulillahkan kawan-kawan sebab kita diizinkan Allah menjadi Muslim?

Tuesday, November 23, 2010

LaMa daH taK updatE...



ermm...rasa mcm dah lama sangat tak update blog.
Ntah kenapa, hari ni, before lunch time, aku rasa, aku perlu menulis sesuatu dlm blog ni.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Hidup makin lama makin mencabar...
Banyak benda yg kena pikirkan and nak kena selesaikan. Entahlah, kebelakangan ni, aku rasa bingung.. Bingung dengan hutang yang berlambak-lambak, and bingung memikirkan apa yg harus aku usahakan dalam menyelesaikan masalah yg aku hadapi sekarang.
Tambahan pulak, kerja yg aku lakukan, banyak mengajar aku tentang erti hidup and perasaan rendah diri.

Kadang-kadang aku pelik dengan sikap sesetengah manusia...
Lupa bila berada di atas...Bukan ke hidup ni, ibarat roda yg berputar???...
Ermm..entahlah...aku bukan nk bercakap atau mengutuk sesuatu bangsa or agama...
Tapi, pada aku, bila orang tu dah berada di atas, dia kadang-kadang lupa untuk pandang ke bawah...
Lupa yg dia dulu, pernah berada di bawah...
Mungkin jugak harta or pangkat yg dia ada diwarisi dari bapak dia kot...
Ermm....aku bertekad dalam diri...
Once day, aku dah berjaya and berada di atas, aku takkan lupa untuk pandang ke bawah and takkan lupa untuk berterima kasih....

ArrGggggHHh.....!!~
Kepala otak dah berat, Kaki dah penat...
So, aku nak berehat...
=============================================================================
Sekarang ni, dalam kepala otak, asyik ingat nak COUNTDOWN to SINGAPORE....
hihihihihihihiks.............

Friday, November 12, 2010

U'll Never Walk Alone.........

apa pun yang terjadi,apa pun kata kamu.
biar kami dihina
biar kami dikeji
biar kami digelak

yang penting~



U'll Never Walk Alone..Love u Babe :p


Liverpool Tetap Dihati..Torres Tetap Saya Yang Punya.

Come On Torres , hati ku tetap padamu.biarpun banyak halangan menimpa hubungan kite kerana mereka dengki.dengki melihat kita bahagia.percayalah.I masih bersama u. ;p

Tuesday, November 9, 2010

RUN.. Run...Run AwAy ~



::ke mana harus kamu berlari:: ::wahai cahaya kegemilangan::


Berlari ke utara.Aku melata. Tidak ku jumpa. Berlari ke selatan.Aku tidak keruan.Masih tidak ketemuan. Berlari ke barat. Aku kian sesat. Hidupku melarat.Berlari ke timur. Semangatku luntur. Jiwaku hancur.Berlari lagi terus berlari. Mencari lagi terus mencari. Ke hutan ke lautan kaki ku gagahi.Gunung ku daki lembah ku turuni. Merangkak sudah, bertatih pun sudah.Terjatuh sudah, berdarah pun sudah.Harapanku pudar, impianku musnah. Sendirian sesat tak ketemui arah.Berlari lagi terus berlari. Mencari lagi terus mencari. Usah menangis wahai hati. Apa kau cari pasti kau miliki.Berlarilah walau ke utara, selatan, timur dan barat...Berlari lagi dan terus berlari.Mencari lagi dan terus mencari. Andai Belum ku jumpa dan tidak ku ketemui.Biarlah ia menjadi rahsia Ilahi..........~

Saturday, November 6, 2010

bengang

please lah...
jangan lah kata engkau tak tahu bagaimana nak menghubungi aku.
jangan lah kata nombor telefon aku asyik bertukar saja
nombor ini telah kekal sejak bertahun2 yang lalu lagi. tak pernah berubah

hmm... fine with me actually
tak ada ape yang perlu dibesarkan sebenarnya
tp aku jadik bengang bila angkau seolah2 menyalahkan aku kerana engkau tak dapat menghubungi aku. (kononnya!)

what the fishcake?
aku sungguh tak suka orang mencari alasan untuk melepaskan diri
dan alasan yang terbaik adalah dengan menyalahkan aku
tolonglah, cari alasan yang lebih logik dilain masa okey
kerana pepatah melayu dah lama berkata, 'kalau hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'

tapi yang magiknya, semalam pandai pulak engkau telefon aku?

pergi tanya maxis center ke?

sudahlah, malas layan

sekian terima kasih...

Monday, November 1, 2010

kau rasa??

dengan berbloging kau rasa dapat ke lepaskan semua?
i think yes, i think no. depends la jugak on situation.
tapi kadang-kadang aku banyak lepaskan ape yang aku pendam.
yes sebab aku tak pandai nak citer kat kawan.
disebabkan tahap malu aku mencapai maximum yg mungkin,
so aku decide lepaskan kat sini jer la :)))
but kadang-kadang aku citer jer kat sape-sape yang aku rase nak citer.
HAHA abis sume orang aku citer bile aku down.
woooo tapi tengok orang jugak okeY. jangan main citer jer.
tapi orang lain takkan paham sepenuhnye ape yang kite rase.
yes its true, normal la.. hati lain-lain kan :))
ya Allah sampai bila aku harus begini?? :(((
sampai bila aku akan begini?? :((
hidup aku yang hanya penuh kepura-puraan!!
yes i admit it!! 100 % i lying myself. damn!!
aku bencikan hidup macam nie. back me to normal.
yes i know pengalaman mengajar erti hidup butt...
hurmm kenapa tiap masa aku harus memikirkan sume ini?
dan kenapa aku yang terpilih?? ya Allah aku mohon ya Allah.
berilah aku petunjuk, berilah aku sakinah :((
one more ya Allah aku start takutt dengan dugaan yang akan datang! :(
macam mane? HAHA NURBAYAH please do the best sygg.
prove it to all. u can do it sygg. :))
dugaan itu mengajar kite erti hidup yg sebenar.
try to learn from mistake. terima hakikat dan takdir.
aku mampu berdoa yang terbaik buat hidup ini.
buat 'awk' saya sentiasa doakan kebahagian awak.
hargailah orang yg menyayangi kite sepenuh hati.
kerana dier lah yang akan menerima diri kite seadanyaa.
i miss u, i'm sory if i tell u that i miss u :((

Tuesday, October 26, 2010

kenangan itu kenangan terindah..


Izinkan aku memulakan bicara hatiku.. maafkan aku seandainya bahasaku atau ayat yg bakal aku alunkan melukakan sesiapa.. aku tidak berniat begitu..
emm..
menyayangi seseorang bukan bererti kita harus memiliki dia..
ayat ini aku aplikasikan kepada situasi yang sedang aku alami.. apa yang mampu aku katakan cuma..proses membaik pulih diri agak sukar..namun, setelah kesulitan pasti ada kemudahan..aku ada membaca sebuah buku yng mengatakan…janganlah merasa terhimpit sejengkal pun, kerana setiap keadaan pasti berubah..dan sebaik-baik ibadah adalah menanti kemudahan dengan sabar.sesungguhnya setelah kesulitan itu tetap akan muncul panji-panji kemudahan..namun aku bukan ma’sum.. kesabaran aku juga bukanlah sehebat wali Allah.. namun, secara peribadinya..sedaya upayaku…aku cuba menerapkan nilai sabar ini dalam diri.. kerana..kepercayaan aku tentang hikmah setiap kejadian amat kuat.. Allah tidak akan menjadikan yang sia-sia..kecuali manusia yg men'sia2kannya..
marah? subhanallah..jauhkan aku dari sifat marah itu… aku sudah mengetahui segala rahsia yg mereka sembunyikan..penyamaran dengan kata-kata kesat untukku..namun, sedaya upaya aku tidak marah pada yang berkenaan itu…aku mendoakan agar Allah hindarkan dugaan yang pernah aku lalui ini dari menimpa mereka.. sesungguhnya bukan semudah mata yang memandang…
“…matilah kamu dengan kemarahan kamu itu..” surah ali imran ayat 119 ambillah hikmah dari setiap kejadian..aku mula merasai hikmah ujian Allah yang satu ini.. formula yang aku temui..lawanlah mereka dengan diam seribu bahasa..sesungguhnya dengan ini aku mampu memperbaiki akhlakku…
aku ingin menjadi laksana batu di gua…. tetap utuh dan teguh walaupun diterpa titisan air setiap saat..malah..akan berdiri semakin utuh kerananya..
sebaiknya aku cuba melihat semua ujian ini dari sudut lain dari kesedihan… aku percaya..belum tentu semuanya menyedihkan, kebaikan pasti wujud..
secerah harapan..masa lalu itu kegelapan..masa depan dalam kesamaran..
namun untuk mengharungi masa hadapan..cita-cita..harapan..perancangan haruslah di sediakan..kita dianggap gagal sekiranya kita gagal merancang..itu janjiku.. setiap kali aku melafaz janji..aku akan berusaha mati-matian untuk mengotakannya..

ilmu penyuluh hidup amal bekalan perjalanan & akhlak hiasan jiwa dan peribadi menuju destinasi akhirat

Thursday, October 21, 2010

Tahniah ! ..Melaka Maju 20/10/2010 !



Ehem-ehem.. Salam, diucapkan tahniah kepada negeri Melaka yang telah berstatus negeri maju. Dirasmikan oleh DS Najib Tun Razak perdana menteri kita yang merasmikannya dari PWTC (putra world trade center) melalui sidang video visual (dah canggih sekarang nie).

Sebagai rakyat Melaka aku rasa teruja dan berbangga dengan kejayaan yang telah dicapai oleh Melaka dibawah kepimpinan Datuk Seri Mohd Ali Rustam. Aku jugak berbangga kini Melaka telah menjadi ikon serta kayu pengukur yang diteladani oleh lain-lain negeri di Malaysia, dengan hanya berlandaskan ketegasan pemerintahan dan sumber pendapatan terhad daripada industri pelancongan dan perkilangan. Syabas kepada Ketua Menteri Melaka dan rakyat Melaka yang telah menjadikan segala usaha satu realiti.



Aku juga turut berbangga bahawa sebuah negeri yg tak punya apa-apa hasil bumi atau lain-lain kekayaan asli telah berjaya dan kini setanding dengan Australia dan Poland. Melaka kini di iktiraf oleh OECD sebagai telah mencapai tahap sebuah negara maju didunia...

MELAKA MAJU SEANTERO DUNIO !! ;)

Monday, October 18, 2010

..AdeR aKu kis@h..

Setelah sekian lama aku melayan perasaan, sejak berbulan-bulan lepas, aku gembira. Gembira selepas lupakan dia. Dia yang menjadi sejarah hidup aku. Ya, dia bukan yang terbaik untuk menjadi teman aku. Kau tidak layak dihargai, kerana kau tidak menghargai. Haha. Ada aku kisah? Aku dah tak fikirkan semua tu. Haha. Sebab aku hanya buat konklusi, kebanyakan lelaki hanya tahu mencairkan hati wanita di awal perhubungan, tetapi tak ramai yang mahu atau dapat mempertahankannya. Huhu. Tapi tak semua lelaki. Tahniah kepada semua yang berjaya mengekalkannya sehingga ke akhir hayat, terutamanya pasangan berkahwin. Hehe. Melalut je aku ni. Entah la, tapi aku rasa happy dan bebas. Sejak aku bahagia menjadi fasilitator untuk adik-adik bawahan, sejak aku sentiasa ketawa dengan kawan-kawan aku, sejak aku melayan lagu Maher Zain, aku bahagia. Walaupun tiada teman istimewa (iyer ker??). Tak perlu semua itu. Haha. Tipulah kalau aku kata aku taknak teman. Aku manusia biasa. Tapi sekarang ni, aku tak kisah ada teman atau tiada. Kalau ada yang nak, biarlah dia betul-betul ikhlas menerima aku seadanya.. ;)

Thursday, October 14, 2010

NoBoDy PeRFecT !!


NOBODY PERFECT !
Walaupun kita ini adalah satu kejadian yang sempurna namun tak ada sesiapa diantara kita yang sempurna.Tak kira siapa kita , apa darjat kita ...sebenarnya kita serupa . Seorang insan serba kekurangan walaupun telah segunung usaha dilakukan , jika telah ditakdirkan suatu itu tidak akan jadi milik kita , maka ia bukanlah milik kita . Apa yang penting hakikat itu mesti diterima biarpun bukan sedikit rasa kecewa dirasa . Kekecewaan bukan akhir segala usaha . Malah ada banyak ungkapan menghuraikan bahawa Kegagalan Itu Merupakan Salah Satu Jalan Untuk Meraih Kejayaan .



Kadangkala ada diantara kita yang sering berkata mengapa segala impiannya tak pernah kesampaian sedangkan dia berusaha keras . Memang pada hakikatnya dia tak beroleh apa-apa hasil daripada usaha yang dilakukan berkali-kali . Namun dari segi moralnya dia cukup kuat menghadapi kekecewaan demi kekecewaan .

Dengan kegagalan yang menimpa , dengan kekecewaan yang dirasa , janganlah sesekali menganggap kehidupan ini tidak adil . Sebenarnya kitalah yang tidak berlaku adil berfikiran sedemikian.....

Tuesday, October 12, 2010

Di sebalik 10.10.10



Tarikh 10.10.10 merupakan satu tarikh keramat bagi setiap pasangan mempelai yang melangsungkan perkahwinan terutamanya buat Dato’ Sheikh Muzaffar Shukor dan isteri. Semoga berbahagia hendaknya dan tahniah. Tetapi, bagi tarikh itu juga satu tragedi kemalangan yang buruk telah tercatat dalam kalendar sejarah negara buat ke sekian kalinya. Ini bukan kali pertama kemalangan teruk yang melibatkan kenderaan berat seperti bas ekspress ini, malahan sudah banyak kali ianya berlaku sama ada di musim perayaan atau tidak. Tambahan lagi, setiap kali kemalangan yang melibatkan bas berlaku pasti ianya akan melibatkan kematian.

Aku mengucapkan takziah di atas kehilangan ahli keluarga/saudara/sahabat handai/kenalan para pembaca yang membaca blog ini.. dan marilah kita sedekahkan Alfatihah buat mereka yang beragama islam, semoga mereka semua ditempatkan dikalangan hamba2-Nya yang beriman dan beramal soleh. Berkenaan sumbangan ekpress yang dilakukan oleh mana2 menteri, aku percaya, duit tidak mampu menggantikan nyawa seseorang... buatlah sesuatu bagi mengurangkan perkara ini. Apa yang amat dikesalkan ialah, jika mereka mahu mati dijalan-raya, maka matilah bersendirian.. usah bawa anak, kawan, ahli keluarga, atau saudara mara kita sekali.. kesilapan kecil akhirnya mengakibatkan satu perkara yang sangat besar.. melihat air mata ahli keluarga mangsa, yang menangis kepiluan adalah satu perkara yang menyedihkan.. bayangkan jika kita di tempat mereka? Oleh itu, berhati2lah di jalanraya, lambat pulang tak apa, jangan tak pulang langsung

P/s:tak sanggup nak mendengar, ape lagi melihat gambar kejadian..
Di sebalik 10.10.10 ada yang gembira, ada yang berduka. Sama-sama beringat. Takziah diucapkan. Al- Fatihah…

Thursday, October 7, 2010

Tertekan..Menekan..Paku Tekan

“Saya nak awak buat benda nie macam nie..bukan macam tu”

“Kenapa tak ikut arahan saya, saya nak awak ubah balik”

“Apa yang awak buat nie? Saya tak suruh pun awak buat macam nie”

Jadi bos susah.. jadi pekerja bawahan lagi susah..hmmmm…TEKANAN kat tempat kerja.

“Aah..serabut kepala otak nie..yang tu nak pikir..yang nie tak siap”

“Susahnya nak buat keputusan”

Hmmmm…TEKANAN dalam diri sendiri.

***************************************************************

SATU daripada lintasan hati yang boleh mempengaruhi pemikiran dan perasaan manusia ialah ‘tekanan’. Jika tidak dapat dikawal dan dipujuk, boleh jadi tekanan itu menjadi punca kehancuran seseorang.Memang mustahil untuk tidak tertekan…tetapi itulah sunnah kehidupan.
Adakalanya kekalahan menyebabkan kita tertekan dan mengguriskan dendam di hati.

“Maafkanlah dia”..

***************************************************************

Jom kita blajar konsep tekanan. Wah, masuk subjek fizik plak kali ni huhu..Dulu masa sekolah kita ada blajar benda nie..hehehe basic fizik je..

Tekanan adalah jumlah daya yang bertindak ke atas luas seseuatu permukaan. Semakin kecil luas permukaan yang disentuh daya, semakin besar tekanan yang diberikan. Semakin besar daya di kenakan, semakin tinggi tekanan.

P = F/A
P = tekanan
F = daya
A = luas permukaan

Jadi, kite aplikasikan konsep tekanan untuk berjaya. Kita umpama paku tekan. Semakin besar daya diberikan, semakin cepat dan mudah paku tekan menembusi kaki sapa-sapa yang tak pakai selipar hehehe macam tu jugak kita, semakin tekanan diberikan, semakin mudah mencapai kejayaan.


Mungkin kita rasa orang lain tak faham tekanan yang kita alami. Betul tak faham..tapi kita harus ingat, kita tak keseorangan. Masih ada lagi insan walaupun tak rasa apa yang kita rasa, tapi sekurang-kurangnya dia cuba memahami keadaan dan cuba mengurangkan tekanan yang kita alami. Kita tahu dan kenal diri kita. Kita tahu macam mana nak kurangkan tekanaan yang dialami. Setiap orang berbeza cara dan pendekatan. Pilihlah cara yang bersesuaian. Kalau kita boleh pilih untuk gembira?? Kenapa mesti berduka. (“,)


(thanks pda all kwn2 dari FB yg hntr kate2 semangat pada aku untuk aku redakan tekanan yang dihadapi)


p\s : cuba untuk memandang tekanan dengan pandangan iman

Monday, October 4, 2010

Selamat HaRi Lahir , AwaK...~~@

tanggal 04 Oct 1977

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan ismeth ulam lalink...
Allah selamatkan kamu...
ALLAH!!! (kene heart attack)...

..........................................................................



simple post for someone i really appreciate...

Selamat hari jadi awak. Sorila saye tak pandai nak buat majlis untuk rai awak. Hadiah pun saye tak beli lagi.tapi saya dah tempahkan kek atas tu untuk awak...cantik tak? ngeeee....;)

selamat ulang tahun... yang ke 33, moga dengan pertambahan usia ini memberi awak kebahagian berpanjangan dan keberkatan dari ILLAHI. :)

seprate~

"ya ALLAH..... jgn SAtukan aku dengan mereka... andai kata PErtemuan ini hanYa sementara...
aku Tak kuat untuk menHAdapi rasa Rindu pada insan yg aku gelar TEMAN, SAHABAT, KAWAN....
RASA rindu yang kau berikan ini amat aku hargai...
tp aku tak kuat untuk menahan rasa rindu ini...
sukar untuk aku menerima ERTI perPISAHAN... walaupunpun aku tau...
setiap PERTEMUAN TELAH MENJANJIKAN 1 PERPISAHAN.......
AKU RELA untuk tak dipertemukan..
andai perpisahan menjadi pengakhiran....
tp aku tetap akur atas segala takdirMu yang telah menemukan kami~
kerana KAU mengerti apa yang terbaik untuk umatMU~
ada hikMah di sebalik PERteMUAN ini~"
...................................................................................

Friday, October 1, 2010

Menyesal tak habis habis..

Menyesal aku buat apa yang dah aku buat.
Aku tak patut buat begitu.
Tidak ada apa apa yang aku dapat.
Tak berbaloi langsung.
Menyesal aku memperbodohkan diri sendiri.
Tak pernah ada orang yang menyesal dahulu.
Orang yang menyesal kemudian banyak termasuk aku.
Tapi apa nak buat, aku harap aku tak ulangi lagi
Buat lagi, menyesal lagi....Dah banyak kali menyesal.
Tak serik serik....
Inilah kelemahan aku.
Tidak tahu untuk berkata 'Tidak'.
Tidak belajar bahasa menolak.
Aku akan cuba perbaiki diri.
Supaya tak menyesal lagi..

Wednesday, September 29, 2010

Tanya Sama Pokok , Apa Sebab Goyang …….

(Tanya Pada Hati)



Penyanyi: P. Ramlee
Filem: Anakku Sazali

Tanya sama pokok apa sebab goyang,
Nanti jawab pokok angin yang goncang,
Tanya sama angin apa sebab goncang,
Nanti jawab angin tanyalah awan.
Awan nanti kata aku kandung air,
Sampai tempat sejuk aku pun cair,
Tengok dalam air nampak bayang-bayang,
Campak satu batu bayang pun hilang.
Tanya sama hati apa rasa sayang,
Apakah tandanya nampak dipandang,
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya, Mula tanda-tanda hubungan mesra.
Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.
Jikalau tidak kerana sayang,
Kuntuman kasih tak mungkin kembang,
Andai jemu mengganti rindu,
Jambangan rindu tentulah layu.

Lovely melody & beautiful lyrics. Absolute classic!!

Yup..mmg makin hilang ditelan zaman.tapi kitalah yang akan meneruskan legasi budaya sebegini.



Entry nie sebenarnya status aku dalam FB semalam…kesimpulannya ...
BUKANKAH SEGALA PERTANYAAN PASTI AKAN ADA JAWAPANNYA...
YANG PASTINYA TIADA PENGHUJUNGNYA..
SAMADA MELUAHKAN ATAUPUN MENYIMPANNYA ADALAH HAK INDUVIDU ITU SENDIRI..

Tetapi ada segelintir insan suka meyimpannya di hati kerna..

PANDANGAN MATA SELALU MENIPU
PANDANGAN AKAL SELALU TERSILAP
PANDANGAN RAKAN SELALU MERAPU
PANDANGAN NAFSU SELALU MELULU
PANDANGAN HATI ITULAH YANG HAKIKI
ANDAIKATA HATI ITU BERSIH...


YG PASTINYA WANITA SEPERTI AKU LEBIH SUKA MELUAHKANNYA DI DALAM DIARY KERNA ITU LEBIH MENENANGKAN JIWA DAN RAGA TANPA MENYAKITI SESIAPA..:)



P/s: Sebab kita bukan cakap dengan pokok. Kita cakap dengan manusia yang punya hati dan perasaan.

Friday, September 24, 2010

Musuh Dalam Selimut…Gunting Dalam Lipatan !!!!

Mengapa Masih Belum Berakhir??? Walau Sudahpun Sekian Lama; Mulut Manis Hanya Dibibir…Dihati Tetap Sepahit Tuba.
Engkaulah Taulan Dimata Mereka, Tapi Bukan Dihati Kita. Ular Senduk Kepala Dua, Umpama Talam Dua Muka!
Pecah Ruyung Tempayan Ada, Tumbang Satu Tidak Mengapa; Kami Berpijak Dibumi Nyata… Bukan bawah Telunjuk Saudara!


MUSUH DALAM SELIMUT…GUNTING DALAM LIPATAN!!!



Mood aku sekarang sangat down ! Tersangat sangat la frust dengan apa yang terjadi.. Stress punye pasal Hm. Jalan-jalan tengok facebook orang. Ada yg buat aku rasa menyampah ! Mood tak bagus punya pasal sampai semua benda nampak teruk ! Benci sungguh perasaan ini. Melihat perempuan dgn gaya gedik manjanya dan lelaki dengan gaya melayan mulut manisnya ! Bosan dan menyampah okay ! *kau terasa pehal?*

Hari nie memang gangguan emosi. ada lagi 1 berita yang bikin aku lagi panas.
Sakit nyeeeee…Sabar saja la dengan dugaan Allah ini.

Esok rasa nak keluar tapi macam malas dan sayang duit. Tapi sangat sangat nak melepaskan gian drive kereta. Hm. Terlalu tertekan la. Sampai tak ingat dunia. Ya Allah, sangat lemah hamba Mu ini ya Allah. Sabar saja la. I need someone please ! Comfort me please ! Oh GOD ! Down sangat sangat ! :(


For you backstabbed : jangan ingat aku tak tau kalau aku berdiam jer, teruskan la perangai kau yang kawan makan kawan tue. Please la dari awal lagi aku dah agak, kau dah buktikan sekarang !

Wednesday, September 22, 2010

SEKILAS PANDANG..

"JANGAN MELETAKKAN HARAPAN YANG PENUH KEPADA MANUSIA NANTI KAU KAN KECEWA, JANGAN MENARUH CINTA YANG SEMPURNA DARI MANUSIA NANTI HATI KAU KAN TERLUKA, JANGAN MENANTIKAN KEGEMBIRAAN ABADI NANTI KAU KAN DUKA, TETAPI DAMBAKANLAH KESEMUANYA ITU KEPADA ALLAH DAN RASUL NESCAYA KAU KAN DAPATI IA SEMUANYA TERTUNAI DENGAN HATI YANG GEMBIRA LAGI TENANG"




SELALUNYA ORANG YG KITE SAYANG SUKA MEMBUATKAN KITE DALAM KEADAAN TERUJI, SELALUNYA ORANG YG KITE SAYANG SUKA MEMBUATKAN KITE TERKELIRU, SELALUNYA ORANG YG KITE SAYANG SUKA M'BUATKN KITE TERLUKA, SELALUNYA ORANG YG KITE SAYANG SUKE M'BUATKAN KITE TERKILAN, SELALUNYA ORANG YG KITE SAYANG SUKE M'BUATKAN TAHAP KSABARAN KITE MENIPIS, SLALUNYA ORG YANG KITE SAYANG SUKA HADIR BILE M'MERLUKAN DAN PERGI TANPA M'NINGGALKN PESAN.....

Tuesday, September 21, 2010

let MaSa tentukan Everything~

dulu,masa yang dah berlalu, pada maSa lepaS..
aku mungkin tak kisah, tak amik peduli, tak amik pot,punya atau tak, ada atau tak,
sama je..boleh jer pun hidup...
hhmmm..
tak penah lak rasa nak cari or apa2..
coz cam tak penting je~
tP rasa tu tEtap ada.. kalu tak masakan bErtahan samPai ber taHun..!!hah!![tak bG chance Tuk ... laen]
yG berlalu biarkan Terus berlalu..diTiup angin meLayang.. lalu hIlang..
tak perlu dikenanG.. tak perlu dibayanG..
TUMPUAN sekarang.. hanya unTuk MASA DEPAN..
APAKAH ITU MASA DEPAN??????
ade kE MASA DEPAN unTUK AKU...??
ntah la..
aku pUn tak TAU. Tak PASTI.. and malas nak MENGENALPASTI..
Dari DULU..sejaK di lahirkan Ke bUMi..sampai SEKARANG bernafas dI BUMI yg sama...
aku biarkan MASA menentukan SEGALANYA..soal HIDUP + KERJAYA + KAWAN + KESIHATAN dan segala bagai~
dan...
saban hari ..
AKU..
dikelilingi..HAMBA ALLAH.. yg tak pENah lari Untuk BErHADAPan masaLah hAti

...[L.O.V.E]

sama ada secara langsung atau tak.. secara rasmi atau tak.....
sedikit sebnyak..ianya turut memberi impak dalam hidup aku..
sUpaya aku lebih BERHATI-HATI + TeNang DAN SEGALA BAGAI~
adakalanya...aku berhenti dari berfikir soal lain.. kosongkan fikiran untuk beri ruang tuk aku bErfikir soal ini...persoalan yG pertama timbul..
pERlukah raSa itu untuk aku Untuk MASA ini..di mana RASIONAL DAN RELEVENnya untuk rasa itu...

KINI...
AKU semakin DEWASA untuk mengUngaikan + mENdalami rasa itu...
ye kER????????
Ntah la....
SEKALI lagi...aku BIARKAn MASA MENENTUKAN SeGALAnYA..
aku TErima je...
SEGALA yg DiTAkdiRkan uNtuk akU..
cOz.. SUMA ni DaH terTULIs....
jD.. WAIT AND SEE ja laH......

Friday, September 17, 2010

Selamat Hari Malaysia kepada semua WARGA MALAYSIA!!!!!!!



Semalam adalah hari yang menyatukan impian semua negeri yang pernah dijajah untuk bergabung bagi membentuk sebuah negara yang ada pada hari ini.
Untuk itu, hargai perjuangan pemimpin sebelumnya, jangan ambil mudah kepada usaha mereka, kerana tanpa pemikiran mereka yang “out of the box” lah kita mampu bahagia dan aman hari ini.

Sambutan Hari Malaysia yang jatuh pada 16 September tahun 2010 ini berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya sebab buat pertama kali kerajaan mengiktirafnya sebagai sambutan peringkat Kebangsaan (cuti umum kebangsaan). Dengan pengiktirafan ini, bermakna pada tahun-tahun akan datang semangat nasionalisme dan sentimen positif rakyat bukan hanya dilahirkan pada 31 Ogos tetapi juga bagi tarikh 16 September setiap tahun.

Dan Mulai tahun ini iaitu tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia..dan mari kita sama-sama menyambut hari Malaysia.
Okey, salam 1 Malaysia dan Selamat Menyambut Hari Malaysia

Aku bangga jadi anak Malaysia!

Wednesday, September 15, 2010

Susulan kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati- Aku tunggu si manusia tu kena gantung!!!



DIPUKUL, DIBUNUH, DIBAKAR & abu mayat DIBUANG..satu pakej pembunuhan yang sangat kejam dan bukan sebarangan manusia/insan yang mampu melakukannya. Try korang bayangkan camne deritanya mangsa dipukul dan ditikam bertubi-tubi, then dibakar sehingga tinggal debu. Tak kira agama, tak kira bangsa, sebagai manusia normal perkara sebegini memang tak sanggup dilakukan kecuali dipengaruhi oleh faktor lain. Kalu tak dipengaruhi oleh setan, pasti dipengaruhi oleh DUIT!!!

Dikatakan suspek yang bergelar Datuk mempunyai harta kekayaan yang 'melampau' dan turut terlibat dengan kehilangan beberapa ahli perniagaan yang pernah berurusan dengan suspek. Suspek telah mengaku terlibat dalam pembunuhan nie, pengesahan akan dibuat bila ujian DNA disahkan yg akan mengambil masa lebih kurang 2minggu. Pape pon, TAHNIAH utk polis Malaysia yang cekap melakukan siasatan sehingga menjumpai tempat mangsa dibakar di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Banting.

Ramai yang masih berharap mangsa yang dibakar itu bukanlah mayat Datuk Sosilawati. Kalu betol, memang kejam giler, pas dibakar, abunya lak dibuang di Sungai Pancha - dah macam upacara pengebumian sesuatu agama lak. Agak-agak-agakla kan kalu nak sembunyikan bukti kes pun. Kesian kat anak-anak mangsa & juga sedara mara mangsa. Dah tu, seorang suspek juga dikatakan memakai jam tangan milik Datuk Sosilawati. Aiyooo dahlah dapat duit bertimbun, jam tangan pon nak rembat gak ke?

btw..
** korang nah terpikir tak, camner polis Malaysia leh kantoikan suspek dan menjumpai tempat pembakaran mayat Datuk Sosilawati & 3 mangsa lain even tempatnya amatlah tersorok? Syabas...

** Disebabkan duit, manusia sanggup bunuh membunuh. Agak-agak diorang nak buat pe la ngah duit berjuta-juta tu ek? Suspek yang bergelar Datuk, dikatakan mempunyai savings yang amat besar drp kemampuannya, bila dah kantoi gini, agak-agak bley tak duit tu MEMBANTU??



Ramai yang mendoakan semoga semuanya selamat & abu itu bukanlah milik Datuk Sosilawati. amin...~

p/s:kalau la malaysia ada hukuman tembak sampai mati, memang berbaloi diorang kena hukuman tu...

Monday, September 6, 2010

SelaMaT HaRi Rayer AidiLfitri~~@



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Setelah sebulan bertungkus lumus menyempurnakan ibadah puasa, akhirnya kita umat Islam akan menyambut hari raya yg akan menjelang dalam beberapa hari saja lagi…
Aku percaya kebanyakan korang sume dalam keadaan yg sangat ceria untuk bercuti dan seterusnya menyambut Hari Raya Aidilfitri. Rasanya ramai jugak yg sibuk membeli belah barang keperluan dan kelengkapan raya.
Walau apa sekali pun cara sambutan korang, yg penting sekali adalah kesederhanaan dan keikhlasan hati kita menyambut kedatangan Hari yg mulia ini.
Sempena dengan kedatangan hari yg mulia ini, aku ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah, tersilap, terkurang ajar, tertipu, terkasar bahasa dan tersombong sepanjang perhubungan kita…
Aku juga manusia biasa seperti korang yg takkan lari dari membuat kesilapan… Dan percayalah, bahawa takde orang dalam dunia ni yg SENGAJA nak buat silap… marilah kita buang yg keruh, ambil yg jernih…
Mungkin ramai yg akan memandu pulang ke kampung nanti. Ucapan aku – “Semoga selamat sampai ke destinasi.
Kepada mereka-mereka yg SENGAJA tak mau balik ke kampung, – “Dengarlah lagu raya banyak-banyak. Tangkap syahdu dan nangislah sorang diri…”

Wednesday, September 1, 2010

TerBaRU : “Ganyang Malaysia” merebak..INDON makin kurang ajar !!



Inilah contoh terbaik "diberi betis, mahu peha lagi"... Inikah contoh terbaik bagi negara jiran yg penduduknya sendiri mencari rezeki di negara Malaysia? Wahai saudara-saudara di seberang sana, insaflah.. Malaysia tidak pernah bersikap biadap dgn membakar bendera apa lagi mencemari bendera Indonesia dgn najis.. Sebaliknya, Malaysia byk memberi ruang untuk rakyat Indonesia bekerja demi menyara keluarga mereka.. Begitu juga setiap kali bencana alam melanda Indonesia, Malaysia tidak pernah ketinggalan memberi bantuan utk Indonesia.. Jgn tau nak buat baik bila susah sahaja.. Kita sama-sama negara Islam dgn 1 Agama, 1 Tuhan.. Apa salahnya kita sama sama kembali kepada Sunnah Rasulullah S.A.W dan Perintah Allah S.W.T? Bukankah itu yg dikehendaki-Nya? Renung2kanlah..

Lihatlah betapa berbeza tahap mentaliti rakyat malaysia dgn indon. rakyat malaysia telah menunjukan cara pemikiran yang lebih bertamadun. kita tak kepung kedutaan indon di KL. kita tak lempar najis dan bakar bendera indon malah kita tak usik pun pelancong dan pelajar mereka di sini. bila kita diam mereka pikir kita takut. tahap kesabaran ada batasnya. kalau mereka rasa sumbangan malaysia sudah tidak diperlukan lagi putus aje hubungan diplomatik dan minta rakyat indon disini balik dan rakyat kita di indon balik ke malaysia. lepas ini jika ada musibah menlanda indon seperti gempa bumi dan tsunami kita biar aje. kita jaga kawasan kita dan kita boleh maju tanpa indon. insyallah. MERDEKA.

Tapi dalam hati aku tetap berdoa: Ya ALLAH selamatkanlah hubungan malaysia dan indonesia yang telah lama terjalin ini..Sekarang ini bnyak yg cuba untuk memecah belahkan hubungan baik malaysia dan indonesia,,mereka cuba mengambil kesempatan dlm kesempitan..Kalau boleh aku seru semua rakyat malaysia marilah kite perkukuhkan hubungan kita semua agar malaysia dan indonesia mejadi benteng kpada asian dan umat islam khususnya..bersatu kita teguh bercerai kita roboh..


P/s:sebenarnya ada pihak rahsia atau ejen rahsia yang hasut orang-orang indon untuk provoke kedua-dua Negara..yer..aku percaya!!dan ejen tu bertempat di...........???

Aku Sombong ??..hmmm~~





Kawan-kawan aku tak kiralah zaman belajar atau zaman bekerja nie pernah kata aku ni sombong.Tapi aku tak ambil kisah lgsung sbb aku tak pernah rasa aku ni sombong.Tapi kalau dah tak kenal aku mestilah orang kata aku sombong,.aku rasa terpangggil utk menerangkan perkara yg sebenar.Aku tak sombong dan aku tak mahu memiliki sifat yg demikian itu.Aku cuma mahu bersikap berhati-hati dlm pergaulan dgn Sejujurnya, kawan aku ramai..tak kiralah waktu sekolah rendah,menengah dan waktu zaman belajar dulu.Kwn yg kenal melalui alam maya ramai sikit,I tu pun sejak aku ada facebook dan blog ni.

org cakap, muka aku nampak sombong. Cara aku nampak sombong. Dia cakap jenis yang macam nampak 'pilih bulu'. Yeesh. Cukup tak suka orang cakap aku sombong lah. Weh sumpah weh, aku tak sombong langsung dowh. Aku cukup anti orang yang sombong. Aku tak pernah sekali pun dalam hidup aku, aku nak pilih kawan. Aku kawan/tegur je dengan semua orang.

Bukan aku tak bercampur pun…tapi mungkin di tempat kerja aku memang jenis wat kerja sorang-sorang..dok dalam lab settelkan project yang boss bagi..bukan dalam kelompok pun…aku buat kejer aku jer..aku tak kacau orang pun..aku tak menyusahkan orang..
Cuma.. aku agak tak berapa suka orang label aku itu ini just because kamu tak kenal aku macam mana. Kenal/kawan lah dulu beb. This implies to everyone out there yang suka sangat judge orang lain sebelum kenal.

Takde la, sebab to be honest with you, aku agak penat dah la dengar orang asyik cakap aku sombong dan sebagainya. Yang kelakar tu sebab orang orang yang cakap aku sombong tu semuanya yang tak pernah berbicara dengan aku walau sebutir perkataan. I mean..cakap borak betul betul lah. Bukan setakat tahu nama aku. Haihh.. Manusia manusia.. Suka betul judge orang.


How am I supposed to say hi to you if I don't even know youu? Hmm... Kamu nak kenal/nak kawan dengan aku, kamu lah yang tegur aku dulu.. hee ;p
Eh cop..ke sebab aku tak bercampur orang sangat? Erkk..

Ohh. Rightttt.

Lupa. Aku pemalu sebenarnya. Tapi bukan sombong! (There's a huge difference between sombong and pemalu hokay!)

And I said "Ek elehh..just because aku senyap and pendiam doesn't mean aku sombong! Aku pemalu dowh. Aku kena orang yang tegur aku dulu lah. Sebab nanti aku akan rasa macam malu-sebab-rasa-macam-orang-tu-tak-nak-kawan-dengan-aku-pun-sebenarnya. So sebab tu aku senyap je. There's a fine line between sombong and pemalu, ok! And kalau orang Hye kat aku, aku Hye je lah balik. Kau pun tahu kan, clique aku macam mana. Bukannya anak raja pun. Semua yang jenis rilex rilex je".

But..what I wanted to stress about here is that..I don't really like it when people always always always misjudged me before they even know me. Sangat selalu. Sampai dah biasa dah dengar. Dan dah malas nak layan.

Ada yang cakap sombong. Ada yang cakap garang. Ada yang cakap err...let's not mention it here. Because I don't like it. Cuz I know I'm not! =P

Tapi bila dah kenal, haaa baru tahu siapa sebenarnya nurbayah nih. =P
Aku berani cakap macam tu sebab dah ramai dah yang aku dengar..
Aku bukannya tak boleh nak bergelak ketawa dgn kwn-kwn aku bukan juga aku tak boleh nak bercerita dan berbual Mungkin 'sombong' yg org nampak pada aku tu ialah sikap hati-hati aku..,kerana alhamdulillah aku diberi sedikit nikmat iaitu mampu bergaul dgn semua jenis org tapi aku taknak menggunakan alasan 'just friend' utk aku terlalu
rapat.

Dlm kesempatan ini juga,aku mohon 1001 maaf jika perangai,tingkah laku dan akhlak aku sumbing pada kaca mata anda.Sejujurnya,aku seorang yg mudah memberi maaf tetapi susah utk meminta maaf.Bagi aku,jika aku tak bersalah apa perlunya aku meminta maaf.Jadi kpd sesiapa yg pernah terasa dgn sikap aku, ,aku mohon maaf.Selepas ini aku akan lebih berhati-hati dan memperbaiki akhlak aku.Kesimpulannya,aku bukannya sombong terutamanya kpd mereka-mereka yg mengatakan aku sombong ,tapi aku cuma berhati-hati.Persahabatan(ukhwah) seharusnya menjadi sesuatu yg dpt mendekatkan kita kpd Allah,bukannya menjadi penghalang utk mendekatiNya.Harap maklum.Maaf lagi sekali.

Monday, August 30, 2010

Bendera Malaysia Dibakar...Sungguh Kurang Ajar!!!

alahai...
indonesia...
kita berbudi...
dia buat tuli....
kita bantu....
dia jadi hantu....
kita mengaku serumpun..
dia mintak kita pula mohon ampun...

tak hairanlah..
macam2 bencana Allah turun kat depa..
dari banjir sampai gempa bumi..
bila dah senang..
hadoi..
jalur kita dibakarnya..


puisi di atas dipetik dari blog Mazidul Akmal SideK



Hari tu aku tak sempat buat entry nie..ke ‘busy’ an kerja yg melanda tidak menyempatkan aku mengulas terhangat nie.Rasanya belum terlewat lagi kan!

Pada ketika seluruh umat Islam di negara kita sibuk dengan ibadah puasa, sekali lagi bendera Malaysia yang kita semua cintai dibakar oleh negara jiran kita. Yang mana negara ini adalah negara yang paling hampir dengan negara kita ini iaitu Indonesia! negara yang serumpun dengan negara kita...
Kejadian ini adalah rentetan dari peristiwa penangkapan 3 orang penguatkuasa perikanan negara mereka oleh PDRM di perairan negara kita yang mana penguatkuasa perikanan mereka telah terlebih dahulu menangkap 7 nelayan Malaysia yang didakwa telah mencerobohi perairan negara mereka...(ini kes keliru dan salah faham nie).

Selain membakar bendera Malaysia, pejabat kedutaan Malaysia juga turut diserang, mujurlah tiada pegawai Malaysia yang cedera atau terkorban. sebenarnya perkara ini boleh selesai dengan berbincang, tak perlulah rakyat Indonesia nak bakar bendera dan serang kedutaan Malaysia tue...
Aku pun hairan sungguh dengan sikap segelintir rakyat Indonesia nie, entah kat mana dorang semua letak otak diorang. Nasib baiklah rakyat Malaysia nie penyabar dan masih berfikir mengikut akal fikiran yang dikurniakan oleh Allah SWT, kalau tidak, tak dapat aku bayangkan apalah yang bakal terjadi...
Mereka sebenarnya tak sedar, ramai jugak rakyat Indonesia yang masuk secara haram ke negara kita ini dan kemudiannya melakukan jenayah seperti merompak, membunuh, merogol, pecah rumah dan sebagainya. Kalau ikutkan hati, memang rakyat Malaysia nie nak halau saja semua rakyat Indonesia yang mencari rezeki kat Malaysia nie, tetapi kita masih ada perikemanusiaan...

Aku harap agar semua rakyat Malaysia jangan terikut-ikut dengan perbuatan segelintir rakyat Indonesia yang membakar bendera negara kita itu. Biarlah mereka bakar, pijak dan mencopkan kita sebagai pengecut. Kalau rakyat negara Malaysia pengecut, tak akan ada rombongan bantuan untuk rakyat Palestin yang sanggup mengadai nyawa demi memperjuangkan nasib rakyat Palestin yang ditindas oleh Israel...
Adakah rakyat Indonesia tidak mengenangkan bantuan yang sering diberikan kerajaan Malaysia dan juga rakyat Malaysia apabila negara itu ditimpa bencana. Boleh dikatakan negara Malaysialah yang selalunya paling awal jika hendak dibandingkan negara lain menghulurkan bantuan jika negara itu sedang dalam kesusahan. Bukan ingin membangkit, cuma berasa terkilan dengan hal ini...

Besarlah harapan aku agar perkara ini dapat diselesaikan dengan sebaik mungkin, nelayan Malaysia pun dah dibebaskan, begitu juga dengan 3 orang penguatkuasa perikanan Indonesia. Biarlah perbincangan isu sempadan Malaysia dan Indonesia nie dibincangkan dengan baik dan cermat...


P/S:aku rasakan, ape kate kalau PM g je halau pendatang asing especially indonesia tu, sebabnyer die orang tu tak tau diuntung...biler susah mulalah nak minta simpati dari kita (malaysia)tapi biler kesilapan sikit mula lah nak heboh satu dunia ni..uishhh naperlah indonesia camtu eark..wat PM Indonesia, telek2lah rakyat yang tak tau diuntung tu k..

SALAM KEMERDEKAAN KE 53




Assalammualaikum & Salam 1 Malysia.
Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia Ke-53 yang pada esok hari , saya ingin mengucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua pembaca blog saya tak kira apa bangsa korang ataupun agama yang dianuti sekalipun. Kita adalah 1 MALAYSIA!
Janganlah kita memandang kepada perbezaan antara kita. Lihatlah pada persamaan yang ada pada kita. Persamaan itulah yang akan menguatkan perpaduan kita. Kita memang diciptakan berbilang bangsa dan puak oleh Tuhan yang satu untuk saling mengenali dan menghormati di antara satu dengan yang lain.Akhir kata.. SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 53 thn.. Semoga merdeka kali ni dapat memerdekakan lagi diri kita. “1 Malaysia Menjana Transformasi “ tema kemerdekaan pada tahun ini.MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA!

Wednesday, August 25, 2010

this song is so touching

this song is so touching… i really likes it… tapi lagu nie betul-betul lagi menyentuh hatiku kerana……….

hanya aku yg tahu segalanya..

Tak Mungkin Kerna Sayang -Aliyah

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba-tiba
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti




........Dia, mengingatkan aku pada lagu ini…kenapa sekarang dia hadir tatkala aku hampir berjaya melupakan dia??Tolonglah…..Jangan Cari Aku Lagi!

Dulu aku tertanya..
Mengapa mesti aku kau kecewakan? Mengapa mesti aku kau lukai? Mengapa mesti aku kau khianati? Mengapa kau juga yg meyakiti ku? DAN Mengapa kau juga yang akhirnya mencari aku????

…..Tidak!! Aku Tidak Mungkin Berpaling Padamu…. !!!

Seharusnya ini berakhir,…kenapa datang lagi?

Friday, August 20, 2010

Sedikit Firasat Hati Untuk Dikongsi.

WHY???
WHY WE CLOSE OUR EYES WHEN :
1. WE CRY???
2. WE SLEEP??
3. WE IMAGINE SOMETHING??? and ....

This all because everything yg indah2x, tidak dapat dilihat...
We all are weird & our life also complicated. Ketika kita berjumpa dengan some1 yg searah & sama2 aneh dengan kita, kita akan bergabung dengannya & jatuh ke dalam satu keanehan perasaan yg dipanggil CINTA.
There are people yang kita tak nak tinggalkan, things that we CANT lepaskan. Tp, ingatlah wahai hati dan perasaan....
MELEPASKAN BUKAN BERERTI PENGAKHIRAN...
Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, yang disakiti, yang mencari dan yang mencuba.. Dalam urusan CINTA, kita jarang menang. Namun ketika cinta itu tulus , walaupun kalah, aku tetap menang, kerana aku berbahagia dapat mencintai seseorang lebih dari aku mencintai diri aku sendiri.

-Believe 2 Miracle-

Tuesday, August 17, 2010

mungkinkah……..

Lirik lagu nie punye bnyk makne yg tersirat di sebalik yg tersurat…best gler lirik die nie..mkn dlm 2…congrats sheila coz u deliver thiis song very well…mungkinkah….mungkinkah……..arghhhhh…..;-p


Sheila Abdul - Mungkinkah

seperti ada yang tak kena
di saat melihat ke arahmu
saat kau berpaling dan tersenyum
dunia jadi luar biasa

maafkan andainya ku mengganggu
ku bukan membaca fikiranmu
ku hanya ingin mengenalimu
dan tahu ku menyukai kamu

mungkinkah ku teman biasa
seawalnya kita berjumpa
kucinta kau tidak terasa
pedih saatnya
mungkin bila tiba saatnya
kita akan tetap bersama
mungkin kita kan jatuh cinta
mungkinkah

maafkan andainya ku mengganggu
ku bukan membaca fikiranmu
ku hanya ingin mengenalimu
dan tahu ku menyukai kamu

mungkinkah ku teman biasa
seawalnya kita berjumpa
kucinta kau tidak berasa
pedih saatnya

mungkin bila tiba saatnya
kita akan tetap bersama
mungkin kita kan jatuh cinta
mungkinkah
mungkinkah ku teman biasa
seawalnya kita berjumpa
kucinta kau tidak berasa
pedih saatnya
mungkin bila tiba saatnya
kita akan tetap bersama
mungkin kita kan jatuh cinta
mungkinkah

Monday, August 9, 2010

AHLANWASAHLAN YAA RAMADHAN!!



HADIRMU DIRINDUI, PERGIMU DGN HARAPAN DAPAT JUMPA LAGI, KUKUHKAN TARBIYYAH, GANDAKAN IBADAH, MANTAPKAN JUNDIYYAH…
SELAMAT MENJALANI DAN MENIKMATI IBADAH PUASA…
SALAM PERJUANGAN MENGAPAI LAILATUL QADAR!!
SELAMAT BERJUANG MERINTIH REDHA, RAHMAT DAN KEAMPUNAN ALLAH S.W.T.
SEMOGA RAMADHAN TAHUN INI LEBIH BERMAKNA BUAT SEMUA..

Friday, August 6, 2010

penat Nyer menjaga..

salam
jam 3:25 pm
6/8/010

mata aku NganTuk....
huhuhu...
aku baru lepas request shipment utk customer samples
bnyak benda lain nak settle.....

dlm ke"busy"an yang meLanda nie...
sempat gak berfikir aboUt something,..
dan tercETUSlah persOalan2 yg kadang-kadang aku takde penyelesaiannya

aKu mula berfikir... diMana silapnya...kenapa jadi cam ni....duLu ok je....
seKarang ni cam RumiT je~


apa yg aku nak citer sebenarnya ni....????aku Pun dah cOnfius...huhuhu....
td aku ader borak ngan member aku...pasal Susah kalu nak puaskan hati suma pihak...tak mampU...
before ni dia ada "prObLem" tP tak pasti nak share Ngan aku x......akhirnya....berbicara...satu demi satu aku cuba singkap...
huhuui....apa yG dia rasa lebih kurang ja apa yg aku rasa.... DUNIA PERSAHABATAN... adakalanya kita rasa kita dah cukup kenal insan yG kita gelar
SAHABAT+RAKAN+TEMAN+KAWAN...... tp pada hakikatnya... tidak...aku cuba g tau dia.. hari2 yg kita tempuh nie... adalah hari untuk kita kenal sapa sahabat kita.. dan hari2 adalah hari2 untuk perubahan.... jd tak de yg TetaP......jD sahabat2 kita ni akan berubah dari semasa ke semasa... mungkin disebabkan environtment n pergaulan harian buat semua orng berubah.. dalam sedar n tak sedar....

ayah aku penah pesan... walau ape sekalipun jGn pernah sakitkan hati orng... walaupun orng tu kite tak suka.. tak kira la laki ke perempuan... cakap elok-alok ..." aku pengang kata2 tu... tP adakala aku tak mampu...tewas gak... sebab aku tak tahan.. kesabaran aku ada batas.. KORANG pun mesti x leh tahan kan....tuk jg ati suma org??? MUSTAHIL!! aku cuba Tuk jaga ati suma... x sakitkan ati orng... tP kadang tak bErjaya.... sbb dah terlalu lama aku tahan rasa tu... SETIAP KALI NAK SAKITKAN ATI ORNG... MESTI INGAT AYAH... AKU SAKITKAN ATI ORG BERSEBAB.. XDER NIAT SEBENARNYA... AKU BERTINDAK BILA AKU RASA CAM AKU DAH KENA "KANSER" COZ akhirnya rasa sakit tu aku yg dapat akibat terlalu jG perasaan Org....
aku pUn sedar... kadang2 aku pun selalu sakitkan ati orng... dan Org2 tu pun bnyak bersabar ngan aku... NI LA adat hidup di dunia SAKIT N DISAKITI....!!! MENJAGA TP TAK TERJAGA!!!

biar la orng nak kata per pun..... aku dah terlalu penat untuk buat baik ngan semua... huhuhu...
aku takde niat utk tuntut kebaikan yg aku buat dengan mengharap balasan yang baik jugak....cuma aku pelik... kena org tak leh berfikir.....??? kadang2 rasa diri ni cam bOdoh gila.... asyik ikut jer cakap orng ....nak jaga ati punya pasal... sampai tak dibEri ruang tuk jadi diri sendiri..... ni la pRoblem aku sekarang....[aku ni cakap jer lebih... tak sampai ati pun nak terus sakitkan ati orng]...
tp plz la... jgn paksa aku wat camtu....
aku tak nak Ingkar pada Pesan ayah aku.....cam ner??....
apa yg aku leh wat sekarang...
TERUS BERSABAR..
TEBALKAN LAGI DINDING KESABARAN TU ..bg aku
DENGAN BERSABAR Jer
eVERYTING will Be FIne...
insyaallah....(AL SOBRU MINAL IMAN)

Wednesday, August 4, 2010

KENAPA MELAYU SINONIM DENGAN DENGKI??

Aku tertanya-tanya kenapalah masyarakat melayu ni suka sangat dengan dengki mendengki. Kadangkala dengki ini menjadi-jadi sehingga memudaratkan orang lain. Sehinggakan sanggup menggunakan bomoh dan ilmu hitam untuk menjatuhkan orang lain.

Inilah Melayu Bangsaku..!!

Hari ini kita lihat dikalangan orang-orang Melayu, sifat dengki ini sering bermain disekeliling kita dan inilah punca orang melayu lemah dalam pelbagai sektor dan sudut sebagai contoh di dalam bidang ekonomi yang pada hari ini dikuasi oleh orang cina, di dalam sudut pendidikan yang mana hari ini bangsa lain yang jauh lebih cemerlang daripada bangsa melayu dan banyak lagi contoh-contoh perbuatan yang menghancurkan orang melayu daripada maju yang berpunca daripad sifat dengki.
Di dalam sektor ekonomi terutamannya dalam bidang perniagaan, orang melayu tidak boleh lihat perniagaan di sebelahnya maju. Ini kerana ia telah menjadi pesaing dan musuh perniagaannya sehingga ada yang sanggup mencari bomoh untuk merosakkan perniagaan disebelah kedainya. Hari ini kita masih boleh jumpa lagi ada orang melayu yang sanggup menggunakan khidmat bomoh untuk menghancurkan perniagaan jiran mereka yang merupakan juga orang melayu. Ada di antara mereka yang menggunakan sihir, santau dan lain-lain cara untuk merosakkan jirannya. Oleh yang demikian, perbuatan inilah yang meruntuhkan ekonomi orang melayu yang berpunca daripada sikap orang melayu itu sendiri yang selalu dengki.
Namun dengki ini bukan sahaja bermain di dalam bidang ekonomi semata-mata, malah di pelbagai sudut. Antaranya dalam skop jiran tetangga, persahabatan, kekeluargaan, perkongsiaan hak dan sebagainya.

Aku bukan nak kata aper,,sepanjang 7 tahun aku bekerja dibawah naungan masyarakat cina ,Aku kagum dengan masyarakat Cina di dalam perniagaan. Mereka mencetuskan persaingan yang sihat antara mereka dan membantu antara satu sama lain. Pernah atau tidak korang ingin membeli sesuatu di kedai Cina tetapi barang tersebut telah tiada? Agaknya apa yang akan di lakukan oleh penjual Cina tersebut? Penjual Cina itu akan memberitahu kedai sebelah ada, atau dia sendiri akan pergi ke kedai sebelah mengambil barang. Betul tak?
Cuba jika di kedai Melayu yang kita pergi dan di sebelah juga adalah kedai Melayu. Jangan harap dia akan cakap kedai sebelah ada. Itulah ragam peniaga Melayu dan semua ini disebabkan perasaan dengki.
Baik dari apa jua pekara dengki ini tetap ada dalam hati orang Melayu dan tidak tahu bila ia akan berakhir. Kebanyakan adalah kerana dengki kepada bangsa sendiri. Ia bagai tidak sedar diri, diri sendiri adalah bangsa apa. Hal ini sendiri diakui oleh kawan-kawan aku yang kebanyakkannya bekerja di sektor kerajaan.. diorang mengadu pada aku yg si polan dan sipolan nk jatuhkan diorang untuk merebut pangkat dlm satu organisasi..lepas tu pantang kawan-kawan ader hp baru ke,tukar kereta ke,beli rumah ker dier nak jugak sedangkan itu sumer di luar kemampuan mereka…last2 tanggung la hutang tak mampu nak bayar dengan basic yg tak seberapa..aku terkedu jugak dengar seribu satu ragam manusia yang cuba disampaikan oleh kawan2 aku yang rajin meng ‘post’ buletin..

dengki nie kan sinonim dengan perbuatan buruk yang dilakukan oleh manusia kepada manusia lain demi untuk kepentingan diri sendiri. Namun adakalanya dengki ini ada kebaikkan kerana ia merupakan satu rahmat Allah swt kepada hamba-Nya. Kita sebagai manusia tidak perlu dengki dalam bentuk negatif tetapi kita perlu bersifat dengki dan bentuk yang positif seperti contoh dengki kerana orang lain kaya dan kita berusaha untuk jadi kaya namun jalan untuk mencapai kekayaan itu perlu dilakukan dengan cara yang betul. Kita dengki sahabat kita berjaya di dalam peperiksaan dan kita berusaha bersungguh-sungguh agar kita juga mencapai kejayaan tanpa menghancurkan dan meruntuh serta menjatuhkan maruah dan memberi kemudharatan kepada orang lain. Dengki yang positif ini sangat susah untuk dilakukan kerana sikap orang melayu yang suka melibatkan orang lain. Orang kita suka melihat orang lain binasa dan kecewa, mereka diibaratkan oleh sarjana seperti ketam yang tidak boleh melihat orang lain naik ke atas dan cuba untuk menarik orang yang di atas ke bawah.
ingatlah bahawa kita jangan mudah dengki dengan orang lain lebih-lebih lagi jangan dengki dalam bentuk negatif yang membawa kemudaratan kepada orang lain. Dengki yang positif diharuskan dan jangan dilebih-lebihkan kerana takut ia membawa kepada perkara negatif pula.

Akhir kata, aku ingin memohon maaf atas apa yang berlaku dan kisah ini tidak melibatkan mana-mana yang hidup mahupun yang sudah meninggal walaupun ia merupakan kisah benar untuk dijadikan tauladan kepada kita yang masih dalam perjalanan menuju ke penghujung kehidupan.

Wallahu a'lam….

Monday, August 2, 2010

Asyraf Juara Imam Muda



Alhamdulliah akhirnya Jumaat malam hari tu telah dinobatkan johan Imam Muda musim pertama. Memang ternyata Asyraf lebih menonjol dan telah melaksanakan tugasan dengan cemerlang.

Muhammad Asyraf bin Mohd Ridzuan telah terpilih sebagai Imam Muda terulung. Memang layak beliau di umumkan sebagai pemenang kerana cara beliau menyampaikan kutbah dan hasil tugasan memang cemerlang.

syahdunya bila mendengar alunan azan daripada Mohd Taufed Mohd Noh dan Nuri Ali Arbain membuka tirai Imam Muda malam penentuan

Turut diumumkan sebagai kejutan ialah hadiah tawaran biasiswa pakej Perak melanjutkan pengajian ke MEDIU kepada lapan peserta Imam Muda lain. Mereka turut menerima pakej percutian ke Bandung, sebuah Iphone, trofi dan sijil penyertaan.

Siapa yang menang di ucapkan tahniah dan yang kalah bukan bermakna beliau tidak bagus . Syabas buat kedua-dua peserta akhir Imam Muda Astro Oasis untuk musim pertama dan juga 8 Imam Muda yang lain.



Semoga program keagamaan ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang kerana ianya banyak memberi kebaikkan dan manfaat kepada masyarakat islam di Malaysia dan juga dunia islam lain.
Syabas dan Tahniah buat semua peserta Program Imam Muda 2010.

P/s:Mula2 memang target imam Hizbur sebab perwatakan nampak lebih matang. Tapi rezeki lebih kepada Asyraf.

Friday, July 30, 2010

Calon Akhir Imam Muda




Episod Akhir Imam Muda 2010 bakal berlangsung pada haro Jumaat, 30 Julai, jam 9 malam disiarkan secara langsung dari Dewan Muktamar, Kuala Lumpur, Saksikan 2 sahabat baik bersaing dengan pendapat dan hujah menarik lagi bernas tentang isu ugama dan masalaah sosial. Seorang dari lepasan luar negara dan seorang lepasan Universiti tempatan.



ASYRAF, nama penuh Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan, berasal dari Pulau Pinang, dilahirkan pada 12 Februari, 1984, dan berusia 26 tahun dan sudah berumahtangga. Aysraf, bertugas sebagai seorang Imam berpendidikan Ijazah Sarjanah Muda dalam jurusan Usuluddin dan Fikah, dari Univeristi Malaya, Kuala Lumpur. Asyraf ingin mem...ecahkan tradisi namun mahu ia dilakukan berlandaskan prinsip Islam.




HIZBUR, nama penuh Hizbur Rahman Omar Zuhdi, berasal dari Baling, Kedah, dilahirkan pada 1 April, 1983, berusia 27 tahun sudah berumah tangga, Hizbur bertugas sebagai Guru Tahfiz berpendidikan Sarjana Muda Syariah (Tahun Akhir) Universiti Al Azhar Mesir. HIzbur akui tanggungjawab yang diletakkan dibahunya cukup berat. ...Apapun Hizbur berserah pada Allah. Hizbur ucap terima kasih kepada semua penyokongnya.

Kalau nak banding dengan rancangan relaiti lain terutama hiburan macam AF, Mentor dan lain-lain, memang lain la kan. Kalau hiburan penuh dengan tepukan dan sorakan yang kadang2 macam lupa dunia hehe. Imam Muda ni lebih terdidik, lebih-lebih lagi tugasan minggu pertama ini mengenai Pengurusan Jenazah. Kalau jenazah yang biasa ok la lagi, ini jenazah yang tidak dituntut. Cuba anda fikirkan, bagaimana keadaan jenazah yang tidak dituntut, ermm..

Hadiah bakal pemenang Imam Muda.
1. Kereta bernilai lebih RM150,000
2. Pakej menunaikan haji
3. Wang tunai RM20,000
4. Komputer riba Apple Macpro
5. Berpeluang melanjutkan pelajaran di Universiti Antarabangsa Al-Madinah, Arab Saudi
6. Jawatan imam di masjid utama di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

P/s: one of the best tv programme. byk benda ilmiah yg kita bleh dapat dr cni.. tau ajelah, manusia yg serba kekurangan mcm kita ni, slalunya ‘tak berkesempatan’ nk google benda2 ilmiah mcm ni.. adanya program mcm ni sekurang2nya kt dpt tambah ilmu wpun x secara menyeluruh.. papepun tahniah pd finalis. dengarnya pemenang sbg cukup syarat je. yg penting kedua2 finalis ni dapat tajaan untuk sambung pelajaran ke mesir smp ke peringkat phd. alhamdulillah..

Wednesday, July 28, 2010

kepastian

apa aku rasa ini benar?
sahihkah??
kenapa aku tidak tahu..
kekadang aku tersangat memerlukan..
kekadang aku rasa nk buang jauh2..
kenapa masih tidak dapat aku lepaskan sakit semalam..
kenapa kesan itu tidak penah hilang..
apa sebenarnya
pelik sungguh..
benci aku pada dia
buat seksa hati sendiri

barang yang lepas usah dikenang
kalau dikenang merajuklah hati

Monday, July 26, 2010

Isnin..hari yang paling malas

Masuk kerja seawal pagi kebiasaannya. Selalu kalau sampai Lab, unlock komputer… lepas tu periksa email(apola kojo yg menanti). Kemudian rasa macam dah panas punggung, rehat sekejap untuk pergi sarapan. Sambil sarapan, bukak Gravity… masa ni rasa macam meriah seawal pagi. facebook berkicauan. Semua dok pakat sambil salam bersalaman. Satu budaya yang aku nampak amat meriah pada awal pagi untuk rakan facebook di Malaysia.
Dah masuk tengah hari sikit, mula dah datang bosannya. Tengok komputer pon mata dah layu. Masa rehat agak panjang lagi. Makan tengah hari pon sekejap je. Itu pon ada lagi baki waktu makan tengah hari. Mengadap komputer lagi ke? Bosannya… nak buat apa? Periksa email lagi? Nak buat macam mana. Kalau tak periksa kejap lagi ada la masalah yang datang.



Bosan ah membebel panjang panjang..hehehe layan Google la.. Sebelum tu, pastikan boss takda kat office tu. Karang tak pasal dapat warning letter plak. Owh lagi satu… pastikan kaki bodek dan mulut longkang pun dah keluar rehat….
Zasssssssss……..;)

Thursday, July 22, 2010

Bila Dimarahi Bos

ok admit
mmg salah aku
simpan sampul tu

i dunno
mmg salah aku

so bila kena marah bos
apa pon diamkan diri..iyakan sahaja katanya
walaupon rasanya tak la besar mana pon salah kita

but untuk bos
our small mistake akan mendatangkan
kerugian yg besar untuk syarikat

mungkin..mungkin
bersangka baik
mmg salah kita

mood sekarang ni: nak cari kerja baru

Wednesday, July 21, 2010

SITUASI...



Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh...

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku


aku tak mnat lgsung bunkface sbenarnye.
But Lirik nie aku suka ..
saje2 nk letak lirik lagu diorang.
x sala kan ??

Monday, July 19, 2010

~~Sayang...Rindu...Cinta..Sahabat~~



Jangan tinggalkan orang yang kita SAYANG untuk orang yang kita suka, kerana orang yang kita SUKA akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayang...Jangan cuba dapatkan apa yang kita sayang tapi SAYANGILAH dengan apa yang kita ada !!Hidup tak perlu terlalu sempurna,tak perlu terlalu kaya, tak perlu terlalu terkenal, tetapi selagi masih ada INSAN yang mengingati,ia sudah lebih daripada mencukupi. Persahabatan yang sejati akan membawa KERINDUAN yang abadi. Sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul dari percintaan,tanpa persahabatan PERCINTAAN akan berakhir tetapi tanpa percintaan PERSAHABATAN boleh kekal.Oleh itu hargailah persahabatan yang terjalin..SELALUNYA kita tdk menyedari bahawa ada insan yg lebih MENCINTAI diri kita...

Friday, July 16, 2010

HARGA MINYAK NAIK LAGI | GULA PUN NAIK? | TERKINI 2010 |

Harga Barangan keperluan naik disebabkan kerajaan mengambil langkah berani dalam merasionalisasikan subsidi secara berperingkat. Apa pandangan anda sebagai Rakyat? Adakah ini membantu?Dengan kenaikan harga minyak yang meningkat 5 sen,sebagai pemandu kereta aku pasti akan terasa impak (melainkan aku orang kaya).



Dengan pelancaran rasionalisasi ini bermakna Kerajaan dapat mengurangkan perbelanjaan sebanyak RM750 juta untuk tahun 2010. Gula juga akan mengalami pengurangan subsidi iaitu sebanyak 25sen dari pihak Kerajaan. Adoiii....bertambah lagilah bajet aku...Apa pendapat anda semua mengenai Kenaikan ini?

Thursday, July 15, 2010

kenapa aku tulis blog?


Semenjak berkecimpung sebagai blogger ni, aku banyak dibawakan maklumat dan berita dengan hanya melompat ke sana ke mari dari satu blog ke satu blog. Indah juga dunia IT ni.Ingatkan dunia percintaan aku je yang paling indah..hahaha. Walaupun tak semua cerita dan perkhabaran dalam blog-blog lain aku suka dan pada masa yang sama mungkin memedihkan atau menjengkelkan, tapi itu semua informasi. Ada yang berguna atau ada juga yang perlu dicampak terus ke tong sampah. Aku perlu berhati-hati juga untuk menapisnya.

Macam-macam sebab orang tulis blog. Dah jadi macam soalan wajib SPM pula “kenapa saya tulis blog?’’. Akupun jadi terfikir-fikir, ye tak ye, kenapa pulak aku menulis dan sibuk-sibuk nak punya blog.

Jawapan aku senang je, suka hati aku la, nak buat blog ke, nak buat bom ke, janji aku bahagia. Kurang ajarnye jawapan kan?
kenapa aku tulis blog?kenapa anda tulis blog?kenapa kau tulis blog?

soalan yang selalu diutarakan pada aku.

kau ada blog ke?

sama juga.soalan yang selalu ditanyakan pada aku.

kenapa aku tulis blog?sebab aku suka menulis.sebab itu.aku suka untuk memberitahu apa yang aku rasa.aku suka untuk berkongsi apa yang ada dalam fikiran aku.

aku mahu orang tahu apa yang aku sedang fikirkan,maksud aku bukan yang berkaitan tentang hal-hal peribadi la kan.yang tak terlalu peribadi.

aku suka membaca.apa jua jenis bahan bacaan,lebih-lebih lagi yang berkait rapat dengan minat aku.blog orang pun aku suka baca.bukan dengan niat hendak menyibuk,cuma ada sedikit rasa mahu berkongsi,mahu tahu tentang pendapat,perasaan dan isi hati orang lain.

mungkin ia berguna untuk aku pada masa hadapan,siapa tahu.

kenapa aku tulis blog?



aku tulis blog,aku setup blog sebab aku mahu berkongsi apa yang aku minat dengan orang lain.aku bukanlah blogger yang dominan,yang popular seperti orang lain.tak mengapa.tak penting pun itu semua.cukuplah sekadar aku tahu aku siapa,dan dalam blog ini sahaja yang aku jadikan medium untuk aku memberitahu orang tentang rasa yang ada dalam hati aku.

ada orang menjadikan blog untuk mengutuk orang lain,memaki hamun musuh-musuh mereka.aku tiada musuh,mungkin.jadi,aku tak perlukan jadikan blog aku yang tak seberapa ini sebagai medan untuk mengutuk orang lain.

aku juga tidak jadikan blog sebagai tempat untuk aku memberitahu aktiviti harian aku kerana tiada apa yang exciting pun tentang kehidupan harian aku.haha.cukuplah sekadar luahan rasa untuk sesuatu perkara dan sedikit pengalaman ke atas sesuatu perkara.

blogging.ini juga salah satu kegunaan,kebaikan teknologi.gunakan sebaik-baiknya.

thanks....da..............

Monday, July 12, 2010

VIVA LA ESPANA ...



aku suke giler weyh... hepi nk mampus... hahaha
ok, masa tulis ni pun macam nak gelak2
bukan ape, aku kagum dgn tekaan si sotong psikik ni
semua yg die teka semuanya tepat
katanya 100% tepat sampai takat ni

bile sotong ckp spain menang
aku pun agak yakin spain menang
aku cuma menanti bile spain gol
tapi aku tgk takat half time je
mata dah tak leh tahan ngantuk
sampai termimpi-mimpi nak tahu sape menang

ni gambar pak sotong si tukang nujum world cup
yang namanya paul, berumur 2 tahun...
tak lama lagi kene masak buat sotong kangkung
sbb world cup dah nak abis.. hehe



bg yang tak tahu pasal sotong ni
google je psychic octopus
banyak la artikel pasal ramalan si sotong ni...
glemer giler si sotong ni skrg...
aku & geng tak abis2 cakap pasal si sotong nie
cayalah pak sotong... miahahaha..;p



p/s:hebat sungguh sotong tu,
apapun kita x bole lah percaya sgt,
syirik,
hurm~~~~
pada abg2 kt tmpat kejer aku yg bengang giler tgk aku happy arini..jgn mara aaa...Spain menang..tula,...before game m'gutuk2 Spain,,skang>>..
dah terang lagikan bersuluh...........
Brazil,Argentina,Holland x layak...hihihihi...(suka cik abg aku biler favourite team dier menang..hmmm berbaloi-baloi smpai ngantok g kejer hihihi)

Thursday, July 8, 2010

KUALA TERENGGANU + UniSZa



3/7/2010
Selain dari berjalan-jalan di Pasar Payang, aku sempat gak la pergi ke Taman Tamadun Islam (masjid kristal) yg menjadi kebangaan rakyat Terengganu..



Selepas tu aku ke Unisza untuk sessi pendaftaran pelajar baru (adik aku)..
Aku bertolak balik ke Melaka jam 5 ptg. Seperti dijangka, sampai di Melaka jam 1 pagi (10 jam perjalanan tu)membuktikan aku pecah rekod bawak kereta ke destinasi paling jauh di pantai timur..aperpun Ganu Kite memang best…



Ini antara kenangan yang paling bermakna walaupun letih dan pastinya akan sentiasa dalam ingatan.Aku tahu ada yang sayangkan aku dan sanggup buat apa saja untuk buat aku gembira dan tersenyum riang.Segala pengorbanan akan sentiasa aku ingat dan kalau aku mampu,aku pasti akan membalasnya insyaAllah.





Disebalik dugaan yang Allah turunkan,ade manis yang boleh kita kenang.Walaupon dalam masa yang singkat,tapi ianya mampu mengembalikan kembali semangat yang hampir hilang.Pasti ada hikmah disebalik apa yang terjadi,itulah pesanan dia.

Impian Menjadi Kenyataan, Spain ke Final :)




Memang tak sangka wooo, team yang aku main for fun untuk PES 2010 boleh sampai ke peringkat final. Aku sangat gembira bila dapat tahu yang diorang ni berjaya mengalahkan German yang berjaya mengalahkan Argentina. ekeke...

Jadi kepada peminat Germany, jangan risau. Lagi 4 tahun kan ada? hehehe...

Akhirnya Spain berjaya mengekang barisan muda Jerman untuk melangkah ke final dengan bergaya. Terima kasih kepada Kapten Barcelona, Carles Puyol dengan tandukan hebatnya pada minit ke 73.

P/S: Sepanyol bukan saja mempunyai pemain berprestasi tinggi,malah turut mempamerkan corak permainan yg begitu hebat & tersendiri...

Tapi....aku kecewa dengan persembahan England yang sangat buruk permainan mereka terutamanya bahagian defend....tapi Tahniah buat Germany kerana mempamerkan persembahan yang cukup baik bagi aku...aku tertarik dengan kata-kata kawan aku di status FB nya...England main untuk 'club' tapi Germany main untuk negara...ehmmm ada betulnya jugak... : )

Thursday, July 1, 2010

Bertanya Pada Hari"



Hari........
Mengapa Begini ?

Hari.......
Mestikah Begini ?

Hari.......
Perlukah Begini ?

Hari.......
Adakah Begini ?

Hari........
Selalukah begini ?

Hari........
Mengapa tidak begitu ?

Hari ...... !!!!!!!
Hati bertanya

Hari ........ !!!!!
Mengapa tidak dijawab pertanyaan hati ???

HATI ...........
BERASABARLAH MENANTI.....
HARI MENGERTI.......
HARI CUMA TIDAK PASTI.......
NAMUN HARI SEDANG MENCARI......
SEBUAH JAWAPAN UNTUK HATI........

Wednesday, June 30, 2010

Universiti Darul Iman (UDM) > UNiSZA




Pertamanya ingin diucapkan tahniah buat adindaku, Nuridayu Amirruddin kerana berjaya melanjutkan pelajarannya ke Universiti Darul Iman atau kini digelar Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA), Kuala Terengganu dalam kos Ijazah Sarjana Muda Antropologi & Dakwah. Harap disana nanti sentiasa sabar dan tekun dalam mencari ilmu. Sentiasalah berdoa kepada-Nya agar diberikan sesuatu yang terbaik oleh-Nya. ini langkah pertama untuknya di pusat pengajian tinggi...kita berkayuh perlahan asal sampai ke daratan. Insyaallah Ada rezeki lagi boleh sambung ke peringkat yang seterusnya.

Tuesday, June 29, 2010

aku hanya......~

Aku hanya mahu jadi orang yang baik,
Malakukan kebaikan supaya
Orang lain dapat manfaat..

Jika aku tak mampu..
Janganlah kiranya aku buat kejahatan..
Atau kejahatan dalam kebaikan..
Biarlah aku diam andai aku belum bersedia..

Kini ku lemah
Namun tak pula aku ingin lemah untuk selama-lamanya..
Aku berharap aku kan kuat..
Dan aku mohon sangat-sangat..
Biar aku jadi kuat untuk buat kebaikan..

Dengan itu aku berusaha..
Dan Engkau saja tempat aku mengadu..
Kerana Kau teman yang setia Ya Allah..

Redhailah aku..